Na vsebino

Reševanje problematike otrok iz težavnih okolij

Predlog spremembe zakonov podpirajo tudi županji in župan treh belokranjskih občin. Foto: Občina Brežice
Predlog spremembe zakonov podpirajo tudi županji in župan treh belokranjskih občin. Foto: Občina Brežice

Vse do 14. julija poteka 60-dnevno zbiranje 5000 podpisov za vložitev predlogov sprememb štirih zakonov s področij sociale, trga dela, vozniških dovoljenj in izobraževanja. Gre za predloge, s katerimi želi 11 županov dolenjskih, belokranjskih in posavskih občin reševati problematiko otrok iz težavnih okolij.

Omenjeni predlog so v občinah pretežno jugovzhodnega dela države pripravili zato, ker se po besedah prvopodpisanega pod predlog, novomeškega župana Gregorja Macedonija, država in politika na omenjeni problem ne odzivata. Ker občine ne morejo biti vlagatelji zakonskih predlogov, pa ga v njihovem imenu vlaga 11 posameznikov oz. njihovih županov.

Gre sicer za občine, kjer na terenu opažajo zahtevno problematiko otrok iz težavnih socialnih okolij, pri čemer pa sistemske podpore države za rešitev stanja ne najdejo. "Gre tudi za ureditev razmer, ki otrokom iz teh okolij ne omogočajo prekinitve večgeneracijske brezposelnosti in neizobraženosti, zato župani vidijo rešitev v spremembah zakona o socialnovarstvenih prejemkih, zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, zakona o urejanju trga dela in zakona o voznikih," je na nedavni novinarski konferenci dejal Macedoni.

Pri zakonu o socialnovarstvenih prejemkih bi spremembe v primeru neobiskovanja osnovne šole pomenile nedenarno izplačilo socialne pomoči. Enako bi veljalo v primeru zapadlih dolgov do javnih subjektov oz. države ali občine. V zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih se spremembe prav tako nanašajo na izplačilo otroškega dodatka "v naravi" v primeru neobiskovanja osnovne šole in njegovo znižanje za tretjino po končani osnovni šoli v primeru nevključitve otroka v nadaljnje šolanje.

Zakon o urejanju trga dela bi dopolnili s poenostavljenim izbrisom iz evidence brezposelnih po kršitvah obveznosti, s podaljšanjem maksimalne vključenosti posameznika v javna dela z dveh na štiri leta in napotitvijo brezposelnega na delo. V zakonu o voznikih predlagajo uvedbo pogoja za opravljanje vozniškega izpita z devetletnim obiskovanjem osnovne šole in končanim sedmim razredom osnovnošolskega programa.

Zbiranje podpisov podpira 11 županov iz Mestne občine Krško, Mestne občine Novo mesto ter občin Brežice, Črnomelj, Kočevje, Metlika, Ribnica, Semič, Šentjernej, Škocjan in Trebnje. Omenjenih predlogov ne vlagajo, da bi reševali težave zgolj ene narodnostne skupine, temveč probleme celotnih težavnih socialnih okolij, je poudaril Macedoni.

Pobudo za vložitev predlogov so župani v DZ vložili v začetku meseca, predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič pa je določila rok za zbiranje podpisov, in sicer od 16. maja do 14. julija.

Svojo podporo pobudam za spremembe zakonodaje lahko državljani izkažejo z izpolnitvijo in overitvijo štirih obrazcev na najbližji upravni enoti ali krajevnem uradu, ki jih nato predajo predlagateljem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj