Na vsebino

Župnika med kopanjem v Gribljah okradli njegovi krščenci

Kolpa v Gribljah, foto: Uroš Novina
Kolpa v Gribljah, foto: Uroš Novina

Pred dobrimi desetimi dnevi smo poročali o vlomu v osebni avtomobil na kopališču v Gribljah, iz katerega so po takratnem poročanju Policijske uprave Novo mesto ukradli denar. Žrtev vloma je bil župnik in prior križevskega reda, Janko Štampar, ki je zdaj župnik v Veliki Nedelji, a je v preteklosti več kot 20 let služboval v Beli krajini, kamor se še vedno rad vrača. Neprijetno izkušnjo je Štampar zdaj delil tudi z mediji.

Kot je povedal za Svet24, je imel v četrtek, 8. julija, službeni opravek v Črnomlju, priložnost pa je izkoristil tudi za plavanje v topli Kolpi. Ker zaradi boleče noge težko hodi, je šel nekoliko stran od kopališča v Gribljah, kjer je voda bolj plitva in se je možno z avtomobilom pripeljati blizu vode. Ko je prispel do kopališča, so k njemu v družbi starejše Rome pritekla dva mlajša Roma, stara okoli 17 let, in še dva starejša Roma, ki ju je župnik poznal od prej, celo njegova krščenca sta bila.

»Kopal sem se, mi je pa bilo sumljivo, zakaj so tako prijazni z menoj, kar niso bili nikoli v 21 letih mojega bivanja v Beli krajini. Zabavali so me v vodi, škropili, prepevali pesmi, ponudili so mi hladno pivo. Opazil sem, da je eden izmed njih za 15 minut izginil. Nisem se dolgo kopal. Potem sem šel iz vode in se odpravil do avtomobila. Skozi šipo sem videl, da je nahrbtnik razmetan, avto pa je bil zaklenjen. Policisti so kasneje ugotovili, da so bili menda na delu profesionalci, ki so avtomobil čez okrasno letev odklenili in zaklenili z neko vzmetjo,« je nesrečni poletni dogodek za Svet24 opisal prior Štampar.

Dolgoprstneži so ga olajšali za 450 evrov in 1530 hrvaških kun. »Zdaj me vsi zafrkavajo, kako sem lahko zaupal ciganom, se z njimi kopal in nisem posumil, da me lahko okradejo. Zvabili so me, zamotili, vmes je očitno do mojega avtomobila prišel neki strokovnjak za vlamljanje in pobral denar. K sreči so mi pustili mobitel in dokumente. Da bi denar dobil nazaj, je po mojem mnenju zelo majhna verjetnost, verjetno en procent,« je dejal velikonedeljski župnik, ki se tudi sam sebi čudi, da je bil tako naiven.

Dodal je še, da so bili tudi med policijsko preiskavo okoli njegovega avtomobila zbrani Romi, ki so prišli prej kot policisti. »Zagovarjali so tistega, policiji in meni neznanega storilca, ki je vlomil. Težav sicer niso povzročali, a policistov se sploh niso bali. So jih pa imeli ti ves čas budno na očeh in spremljali njihovo gibanje,« je še povedal Štampar.

Vir: Svet24
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj