Narava nam ni naklonjena. Fsi bomo pomrli. Kumej smo pogasili kengorujom, pa so nam poslali meteoRIT, namestli verus i zravn še potres. Vmes je še sneg padal, pa še vlada dela kaj če. Jebate tak antivirusni program. Na koncu nas bo pa tak al tak pokopal 5G. Nas bo res?

Če bo za metličane usodna kera od tehnologij, bojo to vse skup, ne samo famozni 5G. Tak, da če se že ne strinjamo, se ne smemo zarad vseh: 1G, 2G(GSM, GPRS, EDGE), 3G(HSPA), 4G(LTE), WiFi i še zarad kupa drugih komercialnih črk i številk.

Bomo po domače i to z jako grobo primerjavo. Peta generacija mobilnega omrežja dela, ko i vse druge gor napisane, na isti podlagi. Razlike so samo kak hitro, kak deleč, kak močno, kulko kasneje i kak varčno signal podatke nese. To pomeni, da bo prek 5G filmčke iz Fokusa še hitreje naložilo i da bojo kvalitetnejši. Da bojo slike na občinski spletni strani tak velke, da boš na vsaki od deleč lahk župana približal, ko bo med množico ljudi. Da bo prenos tekme na TV Metlika brez zakasnitve, znači isti cajt bo tekma f Podzemlju al pa telovadnci, ko na ekranu. Da bojo na Vigredi vsi naenkrat lahk Youtube poslušali. I da bo v Metliki novih več deset anten.

Največkrat se petG grozljivo primerja z mikrovalofko, ki ti vjutro skuha čaj. Ta dela na isti frekvenci ko WiFi - 2.4Ghz. To pomeni, da nam lahko možgane scvre, če smo pod WiFijem? Ne. WiFi antene delajo z močjo 0.1w, mikrovalofke pa okrog 1000w. Če nismo namesto k matematiki preveč hodili izza šule, lahk zračunamo, da je to desettisočkrat več. Poleg tega Wifi antene špricajo signal fsepovsod okuli, mikrovalofka pa ga usmerja v sredino (tam ko se un talar stekleni vrti). 5G je bolj podobn WIFiju, ko mikrovalofki. Znači moč je tu dost bl važna, ko frekvenca.

Kaj zdej, je nevarno al ni? F tem trenutku ni nekih trdnih dokazov, da je. A ni jih niti da ni. Lahko, da bomo znali čez kakih dvesto let, ko se nam bojo smejali, da smo se obsevali z mikrovalovi i elektromagneti. Al pa nebojo. Edison (enosmerni) je isto ljudi pred dobrih dvesto leti prepričeval, da bo Teslina elektrika (izmenični) vse pobila. I ni se čist zlagau. Z napačno uporabo res vbija. Samo to ne pomeni, da je slabosti več ko prednosti. I mi smo še skus tu. Če se navežemo na to, je 5G z napačno uporabo lahko jako nevarn. Sej v stenske vtičnce nam isto lahk spustijo voltažo, ki nas bo skurla, ko bomo fen prklopli. Lahko nam v optični kabl naštimajo laser, ki nam bo oči zapalu, ko bomo pogledli v njega. Pa baš ne poznam ljudi, ki si ne želijo optike al pa prste rinejo v vtičnce. Dobro, malo glupe primerjave, sej ste skužli bistvo.

Če smo do 5G skeptični zarad kraje zasebnosti isto nekarte bit. To nam jako lepo (lahko) kradejo že preko trenutnih tehnologij. I s 5G nam ne morjo kaj dost več fkrast. O tem si preberte kdej drugic.

Dalje. 5G ni isto ko 5Ghz. Prvo smo obdelali, a drugo je frekvenca, ki jo je sposobn oddajat tvoj ruter/modem duma. To je una bela al pa črna škatla, ki lučke gor žmigajo i ma antene. Pr WiFiju je tak, ko pr ljudih v Metliki. Morš bit bulji i močnejši od soseda. Tak, da če ste ki v bloku i vam je ratalo do nekih nastavitev, kliknte 5Ghz. Sosedi se bojo lepo med sabo karali prek 2.4Ghz, vi pa lepo na višjih frekfencah. Sej ne drugo, sam hitreje vam bo instagram nalagau i gole babe bojo lepše. Kej ni to lepo.

V štartu je bil en glavnih argumentof za 5G, da bojo zarad tega lahk delali operacije na daljavo. Ta je malo smešna. Koda ne morjo uno mašino za srce šivat na kabl prklopit. Če že pride do tega, bi pa itak verjetno vsi raje da nas Kitejc prek kabla operera, ko po zraku. En v čakalnci bo filme iz Partisa prek 5G vleku i se zajebavau, v sosednji sobi bo pa naše življenje dobesedno »v zraku«. Neznam, če bo to baš tak šlo.

Ga rabimo? V tem trenutku ne. V vasih še kvalitetnega 3G al pa optike nimamo. Bulje, da se prej za to poskrbi.

Ni se treba bat 5G, ki se čuje nekej več i bl zajebanega. To je samo kratica, da nam bojo lahk nove i "bulje" mobiteli prodali. Mamo večjih problemof, ki so malo bl pomembni, da bomo živeli lepše i bl zdravo, pa še v skladu z naravo. Če majo pa biološka orožja z visoko močjo na nekih visokih frekvencah nam pa to tak al tak ne bojo rekli. Vmes bo pa Musk, več tisoč privatnih satelitov v vesolje poslau. Te bojo verjetno za skus ostali gor, pa ni blo zasledit nekih hudih protestov i zgražanj. Dejstvo je, da vsa ta sevanja (vključno z električno vtičnico ob kateri spimo) sigurno niso zdrava. Sonce isto ni baš zdravo, pa nismo cele dane pod streho. Na zdravje!