Boginja vas je dolga vas. Dost vlka i za maraton. Tak smo se odločli, ljudi iz Boginje vasi, da predstavimo dolgi maraton čez dolgo obcestno vas, Boginjo vas.

Štart maratona je f Podzemlju na Koupi. Tam je jako lep razgled na Kučar i na Koupo. Pot maratoncev prvo prečka Škrilje, ki je baje najnižje ležeča vas v Sloveniji razen obale. Tam se bojo maratonci borili z visokim zračnim pritiskom. Koda to še ni dost, se takoj za Škriljami skriva manjši vzpon. prbližno pet višinskih metrof. Ta bo terjal prve žrtve maratona. Glede na to, da se bližamo že prvemu kilometru, je to čisto normalno. Zdej tekače čaka še malo ravnine i pol smo že na drugem kilometeru.

Drugi kilometer se zčne s pravim hribom. Otprilike 30 višinskih metrof. Evo, pršli smo v vas Boršt. Boršt - to ti je drugače mala Boginja vas. Na borškem hribu ponavadi odpade eno pu tekačof. Dobro, gremo malo naprej, i pridemo do križišča. Od tu gremo desno proti Mlakam, i pridemo na tretji kilometer.

V tretjem kilometru nas čaka večinoma ravnina in že jako dober razgled proti pravi Boginji vasi. Mlake - so vbistvu delavsko naselje Boginje vasi. Tam ti ni kaj dosti za videt, razen ene mlake. Zarad nje ni baš vredno zgubljat cajta. Zat, ko pridejo tekači v Mlake, se tam smo obrnejo, ki drugač bi bil Maraton prekratek. S podaljškom na Mlake smo dobili slaba 2 km. Zdej grejo tekači proti Boginji vasi, čaka jih spust i pol krajša ravnina s pogledom na desno na pravo kraško vrtačo. Zadnji pravi vzpon maratona je jako zahteven, zat ki morejo tekači premagati fsaj dvajset metrov višinske razlike s tem da je zadnji del hriba jako strm.

Peti kilometer se začne na začetku Boginje vasi. Tekači takoj na desni vidijo jako vlko bajto. Tam jih čaka krajši postanek i kopanje v bazenu. Nadaljujejo pot naravnost čez Boginjo vas. Po Boginji vasi si lahko ogledajo razne znamenitosti, ki smo jih predstavili v prejšnji številki. Na koncu Vasi pot zavije mimo znamenith ribnikov na levo i čez gozd, po makadamu. Še malo i tekače čaka prvi cilj na Letlišču Prilozje. Tam tekače, ki so pretekli zdej že 6 km čaka pogostitev i medalje. Ekstremisti pa lhko nadaljuje pot i do konc letališča. Tam ti je drugi cilj.

Na ciljju je pol ponavadi neka živa muzika i golaž. To je je jako dobro, zat ki po takem maratonu se moreš jako dobro najest. Zmrm, ko ješ, je dobro poslušat muziko. Z maratonom se trudimo spodbujat aktiven način življenja i širimo tekaško kulturo. Tekaška kultura je to, da skus govoriš smo o teku, i na kirih maratonih si bil, neglede na to če dejansko kaj tečeš al ne.