Ta mesec bojo naši prostovoljni gasilci stari stu pedeset let. Isto tulko bo staro organizirano gasilstvo na sploh na Slovenskem. Normalno, Metličani so bli prvi. Morda zat, ki so nas Kurdiči petnejstkrat požgali, a morda zat, ki niso meli kaj delat. Za sigurno znamo, da je bla 18. septembra 1869 ˝na pobudo viteza dr. Josipa Savinška v Metliki ustanovljena prva požarna bramba na Slovenskem˝ *. I od ondej ti v Metliki ni straha od požara, niti od Črnomaljčkof oblečenih f Turke.

Niso ti gasilci kej god, v občini je čak 16 prostovoljnih gasilskih društev, ki skus nekej tekmujejo med sabo. Ja zdej ne bi odločal o tem kero je nejbuljše, lahko pa povedam, da so ta društva en izmed temeljof skupnostnega življenja na vasih. Razn v Križevski vasi, tam so ble pred letih kolobocije, ko so gasilci izgnali športno društvo iz svojega doma, zat ki naj bi klinci špricali gasilske vaje i so raje roštiljali. Kaj ma veze, kurli so i špricali i pili špricere, tak ko fsa druga društva.

Stupedesetletnica gasilstva je na Metliko opet prvlekla pogled velkega oka ljubljanske politike. Boro Pahor, je vložu listino o častnem pokroviteljstvu dogodkof ob jubileju. Bomo vidli če bo kaj od tega, zat ki Boro še zdej ni odgovoru na intervju v naših cajtingih, čepraf je obljubu. Če se bo pa zdej držal svoje besede, bi se pa splačalo eno velko veselico od septembra do decembra zrihtat. F fsakem primeru bo 8. septembra, to je pojutrišnjem v Metliki fseslovenska gasilska veselica. To bo mogu bit jako velik šotor.

Če bi radi pa še kaj več znali o gasilcih se morte na koga drugega obrnit, ki naše uredništvo se je slabo vključevalo v gasilce, mi smo skus raje metali petarde. Lahko si pogledate na novo odprto razstavo v Belokranjskem muzeju f čast vitezu Josipu Savinšku, enemu zadnjih plemičof v Metliki, al pa klasika f Slovenski gasilski muzeji dr. Branka Božiča v Metliki, ki letos slavi pedeset let. Zarad mene si lahko preberete i publikacijo o stupedeset letih gasilstva v Metliki, ki jo je napisal Janko Strahinić mlajši, baš prejšnji mesec je bla en večer predstavljena na gradu. Z gasilskim pozdravom: Živeli! Na zdravje!

* povzeto po (isto ko pri na današnji mesec)