Ko se ura obrne na zimski cajt, se začne grdo vreme i ljudi ratajo slabe volje. Vjutro ne moreš vstat iz tople pojstle, kr je vni mrzlo. Čez dan si itak v službi/šoli i prideš damuh skorej ponoči. Zvečer ko bi šu na sprehod po Metliki, pa vse smrdi po smogu. Še dobro, da začnejo postavljat decembrske lučke že en mesec prej, da nam bar to da malo upanja na boljše cajte.

Al dani se hitro obrnejo i je december tu. Če si čmo naredit veseli december bo pa treba dvignit rit iz fotelja i krenit peš po Metliki. Morda naletiš na koga. A i če ne, so tu opet silne lučke, pa se zamotiš z njimi. Lahk se spomneš i kako igrco. Naprimer, da jih probaš najt. Al pa druga igrca, da probaš najt NOVE lučke, ki jih še nismo meli. Zmaga un z največ domišljije!

Recimo, da bi Veseli december v Metliki lahko bil i gor pri partizanu. Sej nerabimo dost. Kak štant s toplimi napitki i malo muzike i nebi nas spravu več damuh. Al bojim se, da ne bo nč od tega, sej znate zakej. Ker je itak vse prepovedano. Nismo meli ni ko je blo dovoljeno. Pogrešam pa res un božični sejem, ki smo ga doživeli dvakrat.

Pomoje bo še največja gužva okoli cerkve, sej to je adventni čas za druženje med verniki. Al vernik si lahko dns na več načinov. Glavno da veruješ v nekej. Dost da vrjamš da bo pr Bartusu gužva ko bo ura maševanja.

I tak se bi verniki i neverniki iz vseh koncev naše Velike Metlike lepo podružli. Zima pa se bi obrnla ko nč.

Uni primerki, ki jih ne potegne nikak vn na mestne ulice, se pa fino obračajo na kavčih pred TVji i čakajo novoletne filme. Še dobro da obstajajo kabelski i satelitski programi i filmof ne zmanjka. Eni si natknejo na hišo kr dve satelitske antene. Za zihr. Bojim se, da se pokojni častni občan Metlike Jože Dular obrača v grobu, ko vidi kak je njegova hiša oborožena sz temi talari.

Adi Smolar že zna: Bognedaj, da bi crknu televizor, bognedaj (4x)

Kakgod, lepe praznike vsem, ki god da ste!