Na vsebino

Matic Muc/Dejo Jakofčič: spust po Koupi (to je že blo, al nam počasi zmanjkuje)

Da se gre o spustu po Koupi i ne po Obrhu al pa Lahinji je valda jasno.

1. Organizacija

Datum se določi en mesc prej, podrobnosti se dorečejo zadnji dan na namenskem sestanku, ki se zgodi f kaki domači beznici. Na sestanku se popije kaka velka točena al pa špricer, zmeni se ne nč. Uni najbolj zagriženi se pol med sabo čujejo po telefonu i dorečejo kaj mora kdu vzet. Da so zadoščeni minimalni standardi se more znat: kdu vzeme vino, kislo vodo, nož, klobaso, meso, konzerve, cerado, kdu bo zrihtau čoune i odki se štarta spust (točka A). Druge substance so dobrodošle i nobenga ne moti, če kdu vzeme več od dogovorjenega. Puši se dost, zat se za fajerck ni treba bat. Čoune se vzeme pr ponudniku, ki zrihta najbuljo ceno i nudi prevoz do točke A, opremo i sode. Vmesna točka B in končna C se določijo na podlagi formule. Sestavljena je iz hitrosti reke, letne kondicije ter količine substanc. Tu ti ne pomaga nobena šula, integrali i odvodi, ampak samo izkušnje.

2. Čeličenje

Krene se kak dan pred vikendom po službi.

Najlepše z raftih, zat ki se da not lepo zleknt i so primerni tudi za spanje. Da se na tocko A pride po tmi ni planerano al je skus tak. Za to je najbrž krivo dejstvo, da je obvezna postojanka v Starem Trgu pri Dolgi mizi. Tam je gazda pravi birt i ma jako rad ko metliške nč koristi pridejo na domačo brljo. Med vožnjo je pametno kak avto pustit še na točki B i točki C. V ekipi je zmerm en ki ma jako rad ogenj i ta zakuri brez da mu sploh reces. Dostkrat je to na različnih spustih ena i ista oseba. Da bo to mini kres i ne navadn ognj znajo fsi prisotni. Če je slučajno kdo razmišljau o rešetki, se meso speče tam drugač pa na palcah. Tak ne more bit noben krif da je slabo pečeno. To večer se fajn pije, dva navežejo cerado i se gre spat. Spi se pod milim nebom. Beguncof te je strah, medvedof te ni strah. Okuli šterih se zbudiš ki te zebe. Ogenj je vgasnu, poleg hrkanja pa čuješ fsako vejico. Medvedof te je strah, beguncof te ni več strah.

3. Spust

Zbudiš se neki v objemu doline al pa kakega kolega, reka je še v mgli. Pravljićno fse, razn to, da te glava al pa rebra bolijo i da moreš pazit ko greš srat, da ne staneš na izloček koga, ki se je zbudu pred tabo. Obstaja interni dogovor, da se na drek postavi papir v opozorilo, samo skus se najde kdo, ki zanalašč papir postavi na kupček stran i se pol smeje, ko kdo zagazi v njegov izdelek. Baš smešno.

Nekej se poji. Naješ se jako, zat ki ni stoposto da boš ta dan se kaj jeu. Na čoln grejo 2, suhe stvari vozijo f sodu na sredini čouna, balasta nema.

Za hidracijo se fajn skrbi. Z energijo se špara. Večkrat na etapo se čolni zdruzijo i f tej strukturi plavajo skupej. Določi se kelnar i en, ki malo vesla, da čolni ne grejo f kako dračje i lovi senco. Fsej pu ure ostali ne delajo NČ. Izkoristi se fse možne gostinske i trgofske objekte na obodveh bregih zgornjega dela reke Koupe.

Slapi niso velki, a fseglih se iz gluposti kak čoln prevrne. Ondej grejo v akcijo vsi čolni, stvari začnejo plavat po vodi i jih je treba rešit. Fsi se zavedajo kaj za preostanek etape pomeni ena flaša al pa ene rizle manj.

Pripelješ se do točke B, zakuriš, ješ, debatiraš, prespiš.

Naslednji dan ponoviš.

3. Obnašanje

Koupa ni samo naša, tak da se na trasi srečaš z ljudih iz različnih občin i držaf. Obnašaš se temu primerno i ko vrtiš jezik paziš, da kaj preveč ne povedaš. Bitke na vodi so ble že v zgodovini zmerm neugodne, i ni treba dost za mednarodni incident. Pregovor, da se da ftopit v žlici vode ni brezveze. Kak se ne skače v vodo i zak je treba nosit čelado vam lahko Đuro poveda.Smetja ne puščas, v čoln ne ščijes , drugo lahk delaš kaj češ.

Če si se prvo leto odloču za spust, garantitano nisi šu zadnjič. Učiš se na napakah i z letih dopolnjujes znanje.

V Ruzancu ga pa radi delimo, zato se nekaj brezplačnih napotkov:

- Flaše povežeš med sabo s špago,

- Elektroniko, čike i sekretpaper maš v zip vrečkah,

- Od doma si vzemi pravo vilco. nož i kako rezervno konzervo,

- Vsedeš se odzadej, ki je manj za veslat,

- Za partnera si vzemes bolj suhega od sebe

- Če nasedes potrpezljivo cakas. Mogoce bo su partner porinit

- V avtih na tocki B in C mas zmerej kaj rezervnega za oblect,

- V čounu si obut v stare adidaske

- Dva čolna se da z enostavnim trikom povezat z veslom

- Samo ena trgovina je na celotnem spustu. Tam kupi meso za zvečer.

- Na enem raftu naj bo pumpa

- Jopic je dobr za pod rit

- Do točke B oz. C ti mogoce ne rata pred tmo. V tem primeru o lokaciji za spanje razmislej dokler je se dan.

- Ko drugi ne gledajo popij i kaj brezalkoholnega, dan je doug

- Poslikas se prek ko krenes ki to bo edina slika letosnjega spusta

Da je spust po Koupi res nekej posebnega, potrjujejo dejanja nekaterih udeležencof. Skupina prijatlof je kupla parcelo ob Koupi samo zato, da lahko ženam rečejo, da grejo kosit travo, a fsi znam, da z njo prej delajo vse kaj drugega. Al pa to, da je šou en izmed standardnih udeležencev na operacijo polipov samo zato, da ostalih veslačof ne moti med spanjem s svojim glasnim drnjohanjem. Pa še bi se kaj našlo. Če vas zanima še kaj lahko brez straha fprašate kakega izmed starih spustašov. Te vam bodo rade volje na dolgo i široko povedali marsikatero prigodo, ki se jim je zgodila.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj