Ko bi samo vi znali kak grejo meni na žifce Švedi, Danci, Nizozemci, Angleži, Francozi, Poljaki, Čehi, Slovaki, Švabi, Avstrijci, Mađari i fsi ostali “Bosanci”, ki mi vsak petek i soboto zaprejo pot do doma. Točno te, ki sm jih omenu na zadnje najbrž zarad teh Hansov i Jurgenov trpijo še bolj od mene.

Da prav ste skužli. Govorim o gužvi na carini. Ijoo, da bi samo vi znali, kaka je to gužva. Pa to maš vsega. Od drek parka pa do Kalije vidiš marsikaj. Od prikolic, čolnof, kamionov, motorof pa do norih nizozemcov, ki se na morje peljejo v avtu, ki zgleda ko vesoljska ladja. Gledam te kolone i si mislim: “Pa mamo še eno stvar, poleg grada seveda, ki je kurdistanci nimajo - Gužno.”. Gužvo, ki se iz tedna v teden veča mi pa samo gledamo kak nas Hansi, Jurgeni i Pšemeki gledajo iz BMWjev, Audijov i Mercedezof, ko da smo iz živalskega vrta ftekli. Pozdraf na Balkanu si mislim, ko že petega švabota pošiljam v rodni kraj i mu spominjam familijo par kolen za nazej: “Kaj vas niso v Kopenhagnu naučili, da se v rondoju nesme stat? Kaj v koloni pred Kölnom isto mečete piksne čez okno? Neznate kaj pomeni tabla dovoljeno samo za lokalni promet? Mamicu vam!”

I tak je to. Vsak teden je isto. Vsake tulko pridejo vrli možje v modrem i delajo red v rondoju i v Križevski vasi. Največkrat na žalost preksno. Dobro, da ma moj sosed tulko volje, da naše “lokalne” ceste čuva pred migrantih iz severa. I s kakim zagonom i ponosom on opravlja to svoje poslanstvo. Postavi se na makadamsko pot i gleda tablice. “Gospa sej vi ste jako fejst, al niste od tu, bo treba obrnit i it nazej. ME NE BRIGA!”. Kak je to lepo gledat. Svaka mu čast.

Al niso pomoje niti policaji krivi, da preksno pridejo, ampak bi mogla tu urgirat občina. Al od njih spet ni glasa, oni rajši razpravljajo o stroških pogrebnih storitev. Očitno je naši jari gospodi bolj važno kak se v Metliki vmre kot pa kak se živi. Po mojem bi blo drugače, ak bi se ta naša železna kača cijazla mimo hiš glavnih občinarof i ovirala promet tam. Morda bi takrat kake vplivne oči spregledale.