Tak ko fsaka prava država je mela i Metlika svojega predstavnika na evropskem prvenstvu v rokometu. On je rokomet, kk se za metličana i spodobi, igral do kanca svoje mladosti, zdej ko je malo stareji pa popravlja rokometaše. Ko bi se reklo rokometni mehanik. Na Švedskem je šraufal rokometaše slovenske reprezentance. Znate ker. Slobodnikof. Od Janeza šofera, stareji sin. Rudi Slobodnik. Spraševal je Muc Matić.

Kak si ti pršu zravn, da si zdej fizioterapevt rokometne reprezentance?

Štartal sm pr kadetski reprezentanci, tam sm v bistvu pršu zravn tak da, ko sm še ja špilal rokomet, je bil takratni pomočnik, zdej glavni trener pri kadetih. Iskali so enega fizioterapevta i pol je vidu al ču, da sm ja v teh vodah i so me kontaktirali, če bi sodeloval z njimi.. I pol sm bil letos poleti v Makedoniji s kadetih na svetovnem kot fizioterapevt. Tam sm se dobro izkazal i letos me zval športni direktor ako bi šu k članom. Tak, da evo tak nekak.

Kulko vas je pa blo maserof? Mislim kaj si ti zdej, maser al fizioterapevt?

Bli smo dva terapevti, Žan i ja. Ja sm končal kineziologijo i zdej delam še zadnji letnik fizioterapije, tak da bom kineziolog i fizioterapevt. Moreš pa tam, ko si z reprezentanco delat i masaše i terapije, bandaže, zrihtat napitke, polno drugih stvari ... V cajtingih pa napišejo, da si maser, ki uradno, če nisi še diplomiral fizioterapije se nesme pisat, da si fizioterapevt.

Kak je sploh uradna razlika?

A za masera ne rabiš niti neke šule, lahko narediš tečaj i delaš pol masaže. Fizioterapevt pa more znat kak telo deluje, mehanizme poškodbe, kak bi treba to sanirat, uporaba različnih testov, manualnih tehnik, elektroterapije, optimalno doziranje obremenitve skozi vaje i tak … dosti je tega. Masaža je le eno orodje, ki ga koristiš po tekmah večinoma, da se igralci sprostijo, da se bulje počutijo. Tak nekak na kratko. Je pa fizioterapija v športu ena specifika, ki se moreš dosti sam znajt i probaš različne stvari, ki ni cajta od ene do druge tekme, treba na hitro “pokrpat” če se le da.

Bral sm en intervju z Bombačom (to je en reperezentant op. a.), pa si bil ti omenjen.

Da, da, da, kralj, malo nas je pogural. Dosti nardimo mi za njih i dela se dolgo v noč, tak da to je pol neko spoštovanje, ki ga lahko igralci izkažejo nam, ki se trudimo za njih. Tak, da vsaka mu čast.

Kaj, so zajebanti te rokometaši al?

Da, da to je v reprezentanci zajebancija skus, sploh v fizio sobi, tam se opustijo pa je dobro vzdušje i mi nardimo tak, da se dobro počutijo. Sploh po kakih porazih, da malo misli drugam usmerijo. Mamo pa i kazni, to je blo smehof. Uporaba telefona, kletvice, prdenje, MVP tekme, to so mogli v kaso dat pare, ako si se zajebal haha. I pol so en drugega namukali, da je kaj zaklel i tak. Dobro smo se meli.

Kaj pa sprostitev, kaka je bla po tekmi?

To fanti tak, če je kaka zmaga, ne, malo muzika i tak. Pa bli so dva rojstni dani, ondej un ki je mel rojstni dan je prnesu eno gajbo pa so fsak eno pivo spili. Drugač ni zdej, da bi to med samim prvenstvom, da bi pili, to ne bojo. Posluša se pa večinoma jugo i tak. A mi jim tak zrihtamo da že ko pridejo f slačilnco, da je fse zrihtano i muziko, da majo. Tak da ko so pršli f slačilnco smo jim zavrteli malo Pop Design. A po tekmi malo za vzdušje muzike, a za drugo itak ni cajta, ko so tekme ena za drugo. Večerja, terapija do enih dveh ponoči, odvisno od situacije, a to mormo naredit čim prej, da oni čimveč spijo. Pol se potegne drugi dan zajtrk ob desetih, pol so videoanalize, treba fse analizirat, na nasprotnika se prpravit. pol to malo probat na treningu, večerja, terapije. Pol maš že spt dan tekme, zajtrk, sestanek, sprehod, kosilo, priprava na tekmo, tekma, večerja i tako dan za danom, tak da ni cajta za bančit i klapovohat.

A mi štab smo po zmagi pol nazdravli, malo narezali v hoteli ..

Kdo najlepše popeva pod tušom?

To nism bil, pod tušom nism bil, tak da to neznam. so pa znali rečt da je fčasih Škof ponavadi popeval, smo ondej mene še ni blo zdravn.

Smo Švedi so se napili, ne?

To je tak ne, Švedi so šli malo vn i en jih je poslikal. Bivši fuzbaler... Zdej kulko je blo to res, ni blo res, tu se da pričat. Najbrš so popili kako pivo, a pol to izpade katastrofa, sploh ki so naslednji dan izgubili.

Keri so pa največji zajebanti?

Ah sej znaš, te mlaji so tak malo bolj zadržani, ki so prvič zravn i to. A uni ko so dlje cajta se že znajo zajebavat. Mačkovšek, Deki kako poknejo i tak.. Ko se dela na treningih i ko so resne stvari pol nema zajebancije, ki to nebi nikamor pršli. Vmes je pa je dobro vzdušje. Sam, ko so resne tekme, pol je fokus na tekme, so fsi bolj resni, zadržani. To je normalno.

Zakon. A kak si se počutu, ko si fčasih rokomet igral, zdej si pa zravn tam?

A to ti je tak en posebn občutek. Sploh ki si že od malega notr i sploh te dečke ko si gledal po televiziji, zdej si pa tam z njimi. Tak, da ena super izkušnja i dečki so me super sprejeli. Z dostimi sem že pri mlajših selekcijah reprezentance špilal skup, tak da se še od ondej poznamo.

Bi bil raje na igrišču al ob igrišču?

Tak mi je čist kul. A znaš, vlki pritiski so, moreš bit i močan karakter i tak, da vse to izpodneseš i gaziš dalje. Ja sm bil pr reprezentanci zravn, ko sm bil mlaji, pa prvo slovensko ligo sm igral, sm pol je blo pa al se boš odloču pa boš rokometaš al boš pa študiral. Oboje je bolj tak - malo eno malo drugo i pol nisi fse skup nč.

Kaj v slovenski ligi se da od tega živit?

Ne baš. F Celju edino. V Gorenju še nekak, trenutno, smo tam se tudi počasi zmanjušuje Te domači igralci večinoma fsi še delajo nekej. Te ko pridejo tujci so plačani, smo oni majo fsi to slovensko ligo za odskok, da se čim prej nekam prodajo. Sej ta liga ni tak slaba, smo pred leti je bla dost bulja. Zdej dost mladi igrajo, je kot neka razvojna liga kak bi reku. Problem je, ki gospodarstvo slabo vlaga, fse je obdavčeno. Morda bi blo treba kake spremembe, olajšave, da šport malo diha. Na koncu je tak fse z gospodarstvom povezano. Ak ni dnara ni nč, kaj.

Kak je kaj trener?

Ljubo je kralj, ljudina. Tak bom reku - odprt, dostopn, ful v redu, dečki so ga dobro sprejeli. Prava mešanca Skandinavije i Balkana. Kot igralec je osvajal medalje i zdej kot trener delal v Bundesligi i nizal uspehe, tak da so se na zvezi dobro odločli. Je pa tu zraven še ZUT (Uroš Zorman), ki je kot pomočnik deloval, on je isto jako dosti pripomogel s svojimi izkušnjami. Skupej sodeloval z Ljubotom, pripravljali taktiko, analize.. Tak, da i on je na poti, da bo velik trener. I valda bojo še dalje skup peljali zdej to zgodbo. Ako bo prilika, bom jih v Metliko na kak deci, dva enkrat pripeljal.

Ti tudi?

Da. Zdej mamo kvalifikacije v Berlinu. Tekme so 17., 18., 19., april letos. Na olimpijske grejo iz naše grupe dva, mamo pa Nemce, Švede pa Angolo. Se pravi dva mormo ruknit. Tak da to je Angola i upejmo Švedi, al pa če se Nemce poklopi. Sm bo gor jebeno. A Švedi so bli zdej pod pritiskom. A je jih Ljubo naštuderal f piko. On jih pozna. Al on se i tak prpravlja, neznam, ko ma ekipa eno akcijo, mu videoanalitik prpravi fse, izreže mu posnetke, on pa pol to miljonkrat pogleda tak da zna točno kaj se bo zgodilo med tekmo. Al bi blo super da se nam te kvalifikacije poklopijo, i pol palimo za Tokijo. Da še malo sveta vidim haha.

Malo smo se spraševali, kdu ma največjega?

Pod tušom nism z njimi, tak da to težko rečem, a ni to za v cajtinge govorit, da se kaka ruzanka ne napali haha .

Kaj bi rajši odbojkašice maseral ko te rokometaše?

Ha...Čuj... Odvisno kak pogledaš, iz kerega vidika haha. Če bi iz profesionalnega, ne.

Maš kako sporočilo za metliške rokometašice i rokometaše?

Ha da treba trenirat dobro i se odrekat marsičemu za nek rezultat. Pa še skus je teško, more se ti marsikaj poklopit, da prideš do nekega nivoja. Dost je povezano od dnara, mlajše selekcije so odvisne od staršev. A problem je pol i trenere met i hvalabogu to Pero Milek fse skup drži, da to stoji. Za nek resn rezultat i ekipo je pa treba delat generacijo za generacijo, da prde iz tega nekej vn. Vidim pa da i fanti i punce dobro delajo i nizajo uspehe v svojih kategorijah, tak da samo tak dalje. Ni pa to fse, kar ti šport da, so tu še bolj pomembne stvari, ki jih dobiš s športom od discipline, delavnih navad, prijateljstva, spoštovanja, prenašanja stresa, oblikovanja osebnostih lastnosti, tak da je dobro, da se mladi čim več ukvarjajo s športom.