April se mi zmrm vleče. Tak dolgo se je vleku, da sm več pozabla kaj se je v aprili dogajalo pr nas. Blo je fsega. Meli smo več več sestankof v kulturnem domi ko ponavadi, biu je vuzemski pondelk i zaviranje kola, meli smo praznik našega mesta i pohod okuli Metlike, samo je blo neko čudno vreme tak da neznam kulk je blo kej ljudi. Aja i pucalo se je po Metliki i to dva dana! En dan je organizirala občina, drug dan pa športno društvo Pungart Metlika! Zdej je Metlika spucana i prpravlena na frišno smetje od »turistof« ki se ob koncih tedna gužvajo pred carino. O tem bomo pisali pol ko bo to aktualno, ak bo ruzanc še izhajau, zdej mamo pa eno drugo, bul domačo temo.

F četrtek, 7. aprila ob 17. vuri je občina, f kulturnem domi, organizirala javno razpravo o Strategiji trajnostnega razvoja občine Metlika do leta 2035. Blo je bul malo ljudi, barm tak sm vidla na fejsbuki. Isto tam sm vidla i komentar na račun mladine, da je »zanimivo, da ni nobenga mlajšega od 35. let.« To se mi ni zdelo lepo, zat ki:

1. je to napisala predstavnica občinskega sveta, ki je bla najbolj na strani mladih

2. je bla ura po mojem mnenju malo prerana, zat ki niso fsi mladi do 35. leta sredi tedna v Metliki (eni študirajo), a eni znajo i delat. I čepraf se občina na svojem instagram profilu predstavlja kot »skupnost s privlačnimi pogoji za življenje in delo« temu ni glih tako i marsiker mlajši od 35. let pa i uni starejši, ki niso še f penziji ne delajo v občinskih institucijah oz. v javnih zavodih, ki delajo samo do 15h i majo do petih popoudan židanega cajta. Marsiker dela f krajih čez Gorjance i ob petih popoudan šele pridejo damuh… Ja mislim da jim je zadnja stvar na svetu, da pridejo poslušat f kulturni dom o strategiji.

3. Un dan je blo i lepo vreme i je marsiker starejši a i mlajši delau na vrtu.

Tak da ja mislim, da morda bi še kak Metličan več pršu, ak bi bla ura bulj pozna, npr. ob 19h. Če pogledamo kak je blo na zboru občanof mestne skupnosti par danof prej, ko je pršlo baje okoli 10 ljudi, mlajših od 35 let, dobimo drugačne rezultate. Desetglavi mladinski obisk po mojem pomeni, da mladim ni čist vseglih i bi radi bli del debat i fsega kaj se dogaja v Metliki. Glih tak smo to poudarjali fsi člani odbora za mlade (dok je še biu) i smo hteli bit zravn na sejah občinskega sveta. Al nekak nismo pršli do tega i bi lahko črto potegnli i se fprašali, kaj pa če starejši od 35. let nečejo bit mladim dostopni????

Ja se razprave nism mogla udeležit, sm pa fseglih prebrala celo strategijo na občinski strani i poslala svoje komentare občinarom. To je lahko naredu fsak, ki ga ni blo na javni razpravi i bravo za občino, da so dali i to možnost. Za zaploskat. I strinjam se z enim komentarom, glih tak sm ga vidla na fejsbuki »ak te ni blo zravn, tvoji komentar na fejsbuku ne važijo« i to je pošteno povedano.

Ja mislim da je praf, da bi blo takih razpraf več. Ne sam o strategiji, nego na splošno o dogajanju v Metliki, javnih predlogih itd. tak bi bla občina dejansko bolj odprta i občanom prijazna. Ne da se pogovarjamo o projektih sam pred volitvami, ko se je treba ljudim v rit zarinit. To se je jako dobro vidlo, ko so na zboru krajanof mestne skupnosti župana fprašali o kurilnci f starem mestnem jedru i je zatrdu, da uporablajo sekance i na koncu se je izkazalo, da so ga malo okuli prsta ovili i da ni tak kak on misli da je. I to je dokaz, da je treba met reden stik z občani.