Decembr je biu tak kak se spodobi. Fsega se je dogajalo. Meli smo se radi, dosti smo se družli, pono se je jelo, a i pilo. Gdu po 20. decembri ni biu pijan vsak dan vsaj enkrat, laže ko ps. Ipak smo Ruzanci. Pržgali smo unih 16 lučk v obliki grozdof po kandelabrih, si pojeli palačinke na prazničnem sejmu na gradu i za novo leto gledli ognjemete pr sosedih. Na občini bug nedej da bi to zorganizirali. Sej praf tak, treba je bit ekološki. Zat ki pravijo, da je to slabo za ozračje. Pr nas je že itak dost žlehtnobe v zraku.

Vmes je na zgornjem rondoju zrasu nek novi spomenik. Tak glih praf velik, da ga opaziš i da skužiš, da si pršu v en pomemben kraj. Za razliko od Črnomla, ki ni nimajo rondoja. Uni na obvoznici se ne štejejo. Ta naš je v obliki trikotnika, pravijo, da je to metliški turn, znači une figure, ki jih folkloraši delajo na Vigredi al pa na zaviranju kolca na vuzmu. Drugač bi lahk meli i kak vinski sod, iz kerga bi stalno teku šrpicer, al pa peč, ki se skos vrti jagenček. Sm meni se fseeno ta turn baš dopade. Tak jako ajnfoh i skromno, iz pleha, da se je lahk pršparalo na materialu, pa da se bo ta dnar rajši namenlo še za kako kolesarnco.

Nego, tam neki sredi decembra sm šla na grad na praznični sejem. Tsta mladina je to spet zrihtala. Nč nem šimfala, sm fseeno morm rečt. Vidlo se je, da ni blo baš profesionalno tak ko znajo to izkušeni Metličani prpravit. Lučkice pofsod prepletene, na palačinke se je čakalo predolgo, marmelada je bla preslatka, kuhano vino je blo prevroče. Ajde, meli so pouno stojnic, ampak na enih malo lepše, na drugih malo grše stvari. Sm še dobro, da sm sploh znala, kam i gdaj prit, ki iz unga umetniškega plakata nč ni blo jasno. Še dobro, da je dogodek rešu festival penin! To je blo pa malo bolj na nivoju. Najbulji vinari i visoka muzika, treba se je blo i malo lepše zrihtat, a ne ko na dvorišču tste harambaše. Na peninah sm vidla i ljudi, za kere nism ni znala, da obstajajo, a znate vi, da mam ko prava Ruzanka starejše generacije dober pregled nad Metličanih. Ha treba se prit kerkrat i malo pokazat. Tak da svaka čast organizatorom. Dok je vni minus, itak nimaš buljega, ko ruknit en dobro ohlajen šampajnc.

Na placu se mi je pa še ena štorija zgodila. Eno nedeljo sm se po maši fsela k bartusu na en pelinkovec, ko ponavadi, i kak sm se razgledevala okuli, zagledam ja nek novi napis na hiši zravn. Hiša dobrot piše gor. Ajhaj! Tak mi je simpatičen napis, lepo rdeče i zeleno, i pol zraven še rumeno i črno, tak lepo pisano, da ni dolgčas. I še dva krokarčki na črkah. Vse skup ko metliški grb. Uni, ki pravijo, da je podobno beloruski zastavi, nimajo kaj pametnejiga delat. Zakej morajo eni i isti fse skos zvređat? Nej šulani ljudi vmiru delajo svoj posel! Sej za Metliko je dobro, smo malo bulji lim bi mogli dat, ki krokari so se več odlepli...

Teta