Na vsebino

S.Vinska: RAKIJA

Foto: Bel Georgieva
Foto: Bel Georgieva

O dosti stvarih nimam pojma. V bistvu neznam skorej nč. Ampak ena stvar, f kero sm ziher, je to, da rakija popravi čisto fse. Vjutro jo spiješ za fruštik, da se nehaš trest. Pred kosilom rukneš eno zarad prebave. Predn greš spat f sebe zliješ še uno zadnjo za ta dan i se samo zvrneš v postlo. Si dobre volje? Rakija. Si žalostn? Rakija. Boli glava? Rakija. Ti je odtrgalo nogo al pa roko? Popi litr rakije, neboš čutu več nč.

Ko sm bla mala i bouna, mi je baka namočila gazo v rakijo i dala pod nus, da lahk lažje diham. Stare mame so dci zavijale noge v njo, da zbijejo vročino. Ak ti dojenček neče spat, mu namoči dudo v rakijo, spau bo ko beba. Celi fse rane odzvni i odznotrej. Iz eno četrte roke sm čula, kk so nalili rakijo v avto, ko je zmankalo bencina i prpelali so se do prve pumpe bres problema. Rakija je čisti kerozin.

Rakija je ko NOKIJA – povezuje ljude. Mi Balkanci se itak zavohamo več na kilometr, gdu ma rad šljivo a gdu dunjo. A ko te mehkužni zahodnjaki prvič probajo rakijo, naratajo deu Balkana za skus.

Zarad rakije sm skor dobila šiht. Od rakije dobiš najbolj gost ljubavni tepih na svetu. Ja mislim, da ak bi si Hitler popu kako rakijo, ne bi več fteu palit ljudi. Ak bi si Izraelci i Palestinci odma popili flašo rakije skup, bi fsi živeli ko komunajzeri i meli bi se radi. Te je tip prevarau? Drmni si rakijo, flašo mu pa zarini v rit. Si zgubu šiht? Nisi, dobu si sam še več cajta za pit rakijo. Ak maš kotl, lahk narediš big biznis z njo. Rakija je dobra i ko je gadna. Skor tk ko đojnt…noben ni biu še tk grd, da ga ne bi spušli. Rakija je nč drugega ko voda i sadje, zato pet štamprletof na dan, odžene dohtara stran. Rakijo je treba pit, da te ne fati korona i drugi paraziti. Sam ak je preveč popiješ, se zna zgodit, da narataš noseč. To sm čula iz druge roke.

Morda ak bi si jo nalu v flašo i zapalu, ne bi blo treba met letrike pržgane. Rakija je luč na konc tunela. I kk pravi en glasbeni ansambl iz Srbije:

Rakija je moja i sreća i tuga.

P.S.: Gdu prvi prešteje kulkrat je tu napisana rakija i mi to poveda, dobi od mene en šamar v Bartusu.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj