Kateri je največji vir propadlih ciljev, sanj in ambicij? Je to sreča? Si imel prave karte in nisi mogel ničesar narediti? Je talent ali metoda? Če bi bil pametnejši in uporabil pravo tehniko, bi mi morda lahko uspelo?

Trdil bi, da se velika večina naših bojev v življenju steče na en preprost problem: naša dejanja se ne ujemajo z našimi nameni. Pomisli na zadnji cilj, s katerim si se boril. Mogoče si izgubljal težo, se učil jezika ali začel s poslom? Zakaj si se boril? Včasih narediš vse, kar je prav – narediš načrt, se potrudiš točno tako, kot si nameraval, a stvari se še vedno ne ujemajo. To lahko boli, toda večinoma ni tako. Namesto tega naši cilji propadejo, ker smo imeli namen nekaj narediti, vendar nismo dohajali. Začel si z novimi vajami, a si se jih odrekel po treh tednih. Razmišljal si, da bi se naučil jezika, morda celo prenesel nekaj aplikacij, potem pa ti je življenje prekrižalo pot. Rad bi začel posel, vendar nisi prepričan kaj storiti.

Temu pravim vrzel med akcijo in namero. To je razlika med tem, kako nameravaš narediti stvari in kaj se dejansko zgodi. To je razlika med odlično idejo in odlično izvedbo. Tu izvira večina naših bojev, neuspehov in frustracij.

Kako zapreti vrzel med akcijo in namero?

Zapiranje te vrzeli ni enostavno, vendar obstaja precej enostaven proces. Tri korake ima.

Prvi korak: razumevanje naših namenov

Razlog našega vrzela so nejasni nameni. Če nismo prepričani, kaj nameravamo narediti, kako se lahko sploh držimo tega? Toliko sanj umre, ker niso nikoli bile več kot fantazije. Če želimo izboljšati svoje življenje, moramo začeti z jasnim načrtom, četudi smo še vedno neodločni glede sledenja tem načrtom.

Primer:

"Rad bi se učil španščine" = brez jasnih namenov.

"Kupil bom to knjigo in se poskušal učiti petnajst minut vsako jutro" = jasni nameni.

Slednja oseba morda dejansko ne sledi, vendar je cilj prve osebe tako slabo opredeljen, da ima manjšo možnost za uspeh.

Korak 2: Razumeti sebe

Naslednji korak je težji. Ni dovolj za zastavljene cilje, namere ali načrte. Razumeti moramo, kdo je oseba, ki bo ukrepala.

Kakšne so vaše prednosti in slabosti? Zakaj so vaši cilji propadli v preteklosti? Kakšne ovire nas bodo ovirale in kako jih lahko obhodimo? Če nimaš namena, je to že prvi vzrok neuspeha, drugi je predstavljanje idealiziranega super junaka, ki bo dejansko deloval po naših načrtih. Ta oseba ne obstaja. Samo ti si tu. Zato je bolje, da svoje namene uskladimo z vrstami stvari, ki jim lahko dejansko sledimo.

Primer: Običajno začnemo projekte z veliko motivacijo, vendar obupamo po nekaj tednih. Zakaj ne poskusimo določiti minimalno količino dela, ki bi ga opravili vsak dan?

Tretji korak: Uskladimo svoje namene

Končni cilj ima dva dela. Prvi del je, da bi nas morali naši nameni, če smo jim sledili, spraviti tja, kamor smo želeli priti. Če poskušamo zagnati podjetje, se naučiti jezika, diplomirati ali shujšati, mora načrt, ki smo ga določili, imeti vsaj dostojne možnosti za delo.

Drugi del je, da je treba naše namere izučiti tako, da lahko dejansko ukrepamo na njih. Če poznamo sebe in katere stvari v našem življenju, osebnostne in navade se bodo vmešale in podpirale naše namene, nam lahko pomagajo pri oblikovanju našega projekta za prilagajanje našemu položaju.

Usklajevanje je tekoči proces preučitve teh dveh delov in odzivanja na povratne informacije. Medtem ko delamo, vidimo, kako se naši nameni izraščajo, kako dobro sledimo namenom in prilagodimo oba, da dosežemo napredek.

Avtor: Simon Bajuk