Na vsebino

1396. Šola zdravja

Šola zdravja Griček Črnomelj je danes, po odlično opravljeni 1396. vadbi 1000 gibov po dr. Nikolayu Grishinu pod vodstvom novo usposobljene vaditeljice Zvonke, pred dnevom spomina na mrtve skupinsko obiskala spomenik NOB, ki stoji v neposredni bližini našega vadbenega prostora. Prižgali smo svečke, prisluhnili smo bogati razlagi o pomenu in namenu tega lepega spomenika, avtorja kiparja Jakoba Savinška in arhitekta Marka Župančiča, naše sošolke turistične vodičke Majde Š., ki nas je spomnila, da so na Gričku nad Črnomljem leta 1961 postavili ta mogočen spomenik 1250 padlim borcem in žrtvam fašizma iz Bele krajine. Ob njem je grobnica s posmrtnimi ostanki padlih borcev. Na 10 m visokem obelisku so vklesani lepi verzi neznanega avtorja, ki veliko in vse povedo:

"To zemljo, ki je skopi kruh rodila
ljudem teh sončnih mestec in vasi,
je žlahtna kri bogato namočila
za setev, ki v svobodi dozori."

Ker je v naši skupini ŠZ tudi nekaj dobrih pevcev, je bilo na pobudo odlične pevke in zborovodkinje Majde P. hitro, spontano slišati tudi partizansko pesem Počiva jezero v tihoti........

Dostojno smo se poklonili padlim za svobodo in tako dokazali, da smo aktivni občani naše občine Črnomelj, ki je mnogokrat z dejanji pokazala, da ima posluh in razumevanje za našo dejavnost, ki je odličen primer dobre prakse v okolju in pozitiven premik v družbi.
Ponosni in hvaležni smo, da lahko telovadimo na najlepšem kotičku v Črnomlju . - na Gričku, v neposredni bližini mogočnega spomenika.

Vir: Šola zdravja

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj