Na vsebino

Da bom morda igral za Maribor? To zame ni bilo dovolj

Prehod iz mladinske na člansko raven je v nogometu izjemno zahtevna stvar. Ena ključnih sestavin za uspeh je redno igranje. Vrata Ljudskega vrta je zato za seboj zaprl perspektivni Aljoša Matko in v Ljubljani takoj zablestel.

Bela krajina je v nogometnem smislu precej zapostavljena regija. Infrastrukturno in organizacijsko je belokranjski nogomet danes na amaterski, četrtoligaški ravni (Kolpa Metlika, Bela krajina Črnomelj). Mladi belokranjski nogometaši, ki sanjajo o nogometnih karierah in se zgledujejo po rojaku Jasminu Kurtiću, zato že zgodaj zapuščajo domače okolje. Odsotnost ustreznega "sistema" morajo kompenzirati z močno voljo in željo po uspehu. Očitno pa te želje v Beli krajini ne manjka, ob Kurtiću ima Bela krajina recimo več uspešnih igralcev od denimo gospodarsko močnejše in tudi demografsko bogatejše Dolenjske. Jure Balkovec je član Empolija in slovenski reprezentant, Rudi Požeg Vancaš in Martin Kramarič sta člana Maribora, odkritje začetka nove sezone Aljoša Matko pa Brava. A le to sezono, tudi Matko je namreč član Maribora, v Ljubljani pa igra kot posojen igralec.

Matko je to sezono komajda debitiral v 1. SNL, a se že izkazal s petimi zadetki. Za 19-letnega napadalca, ki igra v še svežem prvoligašu in je že takoj postal njegov najboljši strelec, je to zelo dober dosežek. Vtis, ki ga je ob zadetkih v prvi četrtini sezone pustil Matko, je ob za njegova leta pričakovanih deficitih (ne vedno najboljše odločitve, neizpiljena tehnika...) pozitiven. Ob izraženem instinktu za gol je Matkov glavni atribut hitrost, ki mu poleg konice napada, kjer se najbolje znajde, omogoča tudi igranje na krilu.

V Mariboru bi lahko sedel leto, dve
"V članskem nogometu je drugače kot v mladinskem. Tam, če si dober, se da tudi na silo. Tukaj pa te ustavijo. Vem, da moram biti v takšnih situacijah miren, popraviti moram tudi nekatere tehnične pomanjkljivosti. Važno mi je, da mi trener zaupa in da igramo kar se da napadalen nogomet. Za moj razvoj je to dobro," pravi Matko, ki ima za seboj dve zelo dobri mladinski sezoni. Posebej impresivna je bila zadnja, v kateri je zabil kar 31 golov in svojega prvega zasledovalca Daria Kolobarića iz Domžal za seboj pustil za kar 16 golov.

Matko, ki je odigral tudi tri tekme skupinskega dela mladinske lige prvakov in zabil gol Liverpoolu, pa kljub impresivni statistiki ni dočakal priložnosti v prvi ekipi Maribora. V Ljudskem vrtu to tako ali tako ni praksa. Mladi igralci iz sicer kakovostnega mladinskega pogona, v katerem Maribor zbira najboljše mlade igralce iz vse Slovenije, tako permanentno odhajajo (Lorbek, Sirk...), iščejo možnosti na posojah (Hotić, Ogrinec...), nekateri pa ostanejo in obsedijo (Kolmanič, Žugelj...).

Matko, ki je eden redkih tako mladih slovenskih napadalcev s takšno minutažo v 1. SNL, je izbral posojo in tako dobil priložnost, da v ključnem obdobju svojega igralskega razvoja redno igra.

"Po koncu sezone smo se pogovorili. V Mariboru je v napadu močna konkurenca, rekli so mi, da bom morda dobil priložnost, ni pa to nujno. Našli smo najboljšo opcijo zame in mislim, da je bila to dobra odločitev," dodaja Matko, ki v novi selitvi (najprej iz Črnomlja v Novo mesto, nato v Maribor in zdaj v Ljubljano) uživa. Da nogometa še dolgo ne bo mogel igrati doma, se dobro zaveda. Ga pa bo igral in to profesionalno, v to je že dolgo močno prepričan.

"Že kot otrok sem si zastavil cilj, da bom postal profesionalni nogometaš. Zamislil sem si, da mi bo uspelo in to me žene naprej," odgovarja samozavestno.

Ob pravem razvoju bi lahko bil slovenski adut za U21 Euro 2021
Maribora Matko ni odmislil. Povratek v Ljudski vrt in preboj v prvo moštvo sta njegov, kot poudarja, naslednji logičen cilj.

"Vem, da je v Mariboru mladim igralcem težko, nekateri igralci so zato odšli. Vseeno je moj cilj, da z dobro sezono tukaj pridem do priložnosti v Mariboru. Treba je biti potrpežljiv, čakati na priložnost, ampak vem, da mi lahko uspe. V Mariboru računajo name, redno se slišimo, tudi čestitali so mi za gole. Vse bo na koncu odvisno od mene."

Matko vzporedno s klubsko razvija tudi svojo reprezentančno kariero. Zdaj je že član selekcije U21, ki se pripravlja na domače evropsko prvenstvo leta 2021. Če bo šlo vse po njegovih načrtih, bi Matko lahko bil pomemben adut na tem prvenstvu.

"Da sem se lahko tako hitro vklopil v kadete Maribora, je zasluga reprezentančnih tekem. Imel sem srečo, da sem jih odigral dosti, saj mlademu igralcu dajo izkušnje. Ko smo igrali proti Angliji, smo igrali proti recimo Jadonu Sanchu. Na teh tekmah vidiš, kje si," še dodaja mladi Belokranjec, ki bo že ta konec tedna soočen z naslednjim izzivom - Olimpijo.

"Gol Olimpiji bi bil super. Šteje več, jasno. Če bi zadel, bi mi verjetno čestital tudi kdo iz Maribora (smeh)."

Vir: Nogomania

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj