Na vsebino

Izlet črnomaljskih planink

Minulo nedeljo smo se članice planinskega društva Črnomelj tradicionalno za dan žena odpravile po poti okoli Blejskega jezera. Pridružilo se nam je tudi trinajst mladih planink. Skupaj se nas je zbralo dvainpetdeset.

Najprej smo si ogledale grad, kjer nas je pozdravil predsednik PD Bled g. Janez Petkoš. Sledil je sestop po zanimivih stopnicah do jezera. Na sprehodu okrog Blejskega jezera se nam je pridružil domačin Rado. Poleg urejenega kopališča smo si ogledale veslaški center v Zaki, vilo Bled … Z vrha Ojstrice so najhitrejše uživale v razgledih na otoček, grad, mesto, okoliške hribe (Stol, Begunjščica, Kriška gora, Sv. Jošt, Jelovica, Pokljuka, Osojnica, Straža). Najmlajše planinke so uživale v družbi labodov in račk.

Na izletniški kmetiji Dornk v naselju Mlino smo si ogledale etnološko zbirko. Prostor v stari štali krasijo vezenine babice Simone, v drugem delu je razstava jaslic, starega kuhinjskega pribora, orodja. Planinko Mileno je zanimalo, kako je ge. Simoni uspelo shraniti toliko razstavnih artiklov. »Vse mi je škoda zavreči in v 26 letih se tega nabere,« je mirno odgovorila. Vse priznanje njej za ohranjanje kulturne dediščine.

Pot smo nadaljevale ob jezeru mimo zdraviliških hotelov, vil in parka v gostišče Murka, kjer so nas postregli z obilnimi porcijami. Zadovoljne in vesele, da smo lep dan preživele v prijetnem druženju smo se vrnile v Belo krajino v večernih urah. Pa še vreme je vzdržalo.

Vir: Planinsko društvo Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj