Na vsebino

Kurtić: Smo ekipa z repom in glavo

Jasminu Kurtiću misli že uhajajo na bližajoče se EP v Nemčiji. Foto: FC Südtirol
Jasminu Kurtiću misli že uhajajo na bližajoče se EP v Nemčiji. Foto: FC Südtirol

V podkastu Vala 202 Žoga je okrogla so se tokrat v Bolzanu, kjer trenutno igra, o evropskem prvenstvu, primerjavah različnih reprezentančnih generacij in življenju na Apeninskem polotoku pogovarjali z najizkušenejšim slovenskim reprezentantom Jasminom Kurtićem.

Kanižaričan je večino svoje kariere preživel v Italiji, ki jo pozna od severa do juga. Njegova prva postaja po odhodu iz Gorice leta 2010 je bil Palermo, pozneje pa je igral še za številne druge klube, Südtirol iz Bolzana je že njegov deveti klub pri zahodnih sosedih. Nogometno Italijo pozna od severa do juga, razlike v različnih delih naše zahodne sosede pa so po njegovem očitne.

"Jug je po svoje divji. Tu, na Južnem Tirolskem je vse bolj mirno, organizirano, pripravljeno že dan prej. Kar se tiče tega, je razlika, če pa gledaš obiskanost tekem in kako ljudje spremljajo in gledajo nogomet, je na jugu pomembnejši kot tukaj," pravi izkušeni vezist, ki se je že v mladih letih znašel na Apeninskem polotoku. Igral je v Beli krajini v drugi ligi in nekaj mesecev pozneje je že bil v Palermu. "Prišel sem v slačilnico, kjer so bili Miccoli, Liverani, trener Delio Rossi, pa Jojo in Bačo, ki sta prišla nekoliko prej. Vse je bilo zelo hitro zame, vendar je bila dobra in lepa izkušnja, ki je nikoli ne bom pozabil."

Podobno se je njegova kariera odvijala tudi v reprezentanci. Kot mlad nogometaš je bil na pragu uvrstitve na veliko tekmovanje, zdaj med najizkušenejšimi pa bo nastopil na Euru v Nemčiji.

"Mislim, da se še ne zavedamo tega dosežka, dokler ne bomo stopili na igrišče in slišali slovenske himne. V teh letih, odkar sem jaz v reprezentanci, se je vedno govorilo o tej neki zlati generaciji. V nekaterih trenutkih nam je to odgovarjalo, v drugih pa ne. Glavni korak je naredil selektor, ki je iz ekipe naredil eno. Posamezniki več niso bili pomembni in začeli smo razmišljati kot eno. Potrebovali smo pet let, da smo naredili ta rezultat, v reprezentanci rezultata ne moreš narediti v enem letu. Naredili smo hierarhijo zunaj igrišča, da smo to prenesli na igrišče. Težave delamo tudi velikim reprezentancam. Zavedamo se, da nimamo več kvalitete od drugih, kvečjemu je imamo manj, vendar vemo, kaj imamo in to na najboljši način izkoriščamo," je povedal 35-letni nogometaš.

Po Kurtićevem mnenju se mora v slačilnici vsak igralec, ne glede na starost in položaj v ekipi, počutiti pomembnega v reprezentanci, "da ni razmišljanja o tem, zakaj kdo igra več, nekdo drug pa manj".

V Nemčiji bodo Slovenci igrali proti Danski, Srbiji in Angliji. Kurtić je igral proti vsem omenjenim nasprotnikom in ve, da je drugače igrati kvalifikacijsko tekmo doma ali na tujem. "Tu bo nevtralen teren, nevtralna država, evropsko prvenstvo, ogromno navijačev obeh ekip na vsaki tekmi in ta izkušnja bo nova za vse nas. Veliko je mešanih občutkov in mislim, da bo imel največ možnosti tisti, ki bo najbolje psihično pripravljen."

V reprezentanci zadolžen tudi za glasbo

Ko se je priključil reprezentanci, jo je vodila generacija, ki zdaj več ne nastopa. Zdaj je izkušeni Belokranjec vodja novih, mlajših nogometašev. "Prej je bilo vse skupaj drugače. Danes se mi starejši trudimo, da se te razlike znotraj ekipe sploh ne čutijo. Raje imam, da mlajši nogometaši prevzamejo odgovornost, kaj povedo, me kaj naučijo. Mislim, da je to v tej reprezentanci zlata vredno. Smo ekipa, ki ima tudi v tem pogledu rep in glavo. Vemo, kdaj se lahko hecamo in vemo, kdaj je čas za resno delo," je še povedal Kurtić, ki v reprezentanci na potovanjih, treningih in v garderobi skrbi tudi za zvočno kuliso. "No, tu pa morajo mlajši, da se lahko povežejo na zvočnik, dobiti moje pooblastilo," se pošali.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
1410
2110
2218
2310
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj