Na vsebino

Mačkov pohod planincev na Mirno goro

PD Črnomelj se trudi, da planinci in ljubitelji narave iz bližnje in daljne okolice spoznajo naše lepe hribe in doline , zato ima v svojem letnem programu kar nekaj pohodov po Beli krajini.

Prvi tako imenovani Mačkov pohod organizirajo vsako leto drugi dan novega leta. Po besedah predsednika PD Črnomelj Petra Dichlbergerja se je ime oprijelo zaradi datuma izvedbe, ko se še marsikdo spopada s posledicami neprespane silvestrske noči.
Na letošnjem dvajsetem pohodu so se na Vrčicah zbrali planinci iz planinskih društev Črnomelj, Semič in Metlika.
Na izbiro sta bili dve varianti in sicer prva čez Blatnik, mimo vasi Škrilj do planinskega doma in druga, zahtevnejša pot, po košenicah proti Brezovici, do Starega Tabora, po novi markirani poti na Škrilje in naprej po gozdnih vlakah in stečinah na vrh Mirne gore.

Obe poti sta lepi, primerni tako za začetnike, kakor izkušene planince, cilj pa je vedno enak, planinski dom na Mirni gori.

Predsednik Peter Dichlberger je leta 2005 lepo zapisal v uvodu Zbornika izdanega ob 80-letnici PD Črnomelj in organiziranega planinstva v Beli krajini:

"V življenju malega naroda, kot je slovenski, ima praznovanje visokega jubileja organiziranega delovanja vsakega društva velik pomen. Poseben pomen pa ima visok jubilej v takšnem okolju, kot je Bela krajina, saj z domačega praga oko nikakor ne more ujeti vrhov gora in noga ne stopiti nanj brez poprejšnjega dolgotrajnega potovanja…Kar težko si predstavljamo, kako velike so bile razdalje do gora pred 80 leti (sedaj 94 leti)!

Ne gre se zato čuditi, če v začetku delovanja belokranjskega planinstva ni zaslediti obiskovanja visokogorja, marveč je vsa skrb in ljubezen posvečena domačim hribom in planinam. Tako je tudi prav, saj kdor ne odkrije lepote in skrivnosti narave v svojem okolju, mnogokrat ni dovzeten za doživljanje naravnih lepot nasploh. Pritrjujemo našemu pesniku Otonu Župančiču, ki je zapisal:

Domača gora – najbolj zelena,
domača pšenica-najbolj rumena,
belokranjska deklica-najbolj bela,
kot da se baš iz perila je vzela."

Danes so se časi spremenili, razdalje ne predstavljajo več ovir, planinci pa radi pozabljamo na domače kraje, raje raziskujemo in občudujemo tuje hribe in gore.

Janez Jerman pa je o pohodu napisal sledeče:

Člani planinskega društva Črnomelj, Semič in Metlika ter tudi drugi pohodniki smo se v sredo, 2. 1. 2019, udeležili že 18. Mačkovega pohoda. Tako smo ga poimenovali, saj po prazničnih napornih dneh prežene še zadnje ostanke mačka.

V pretežno sončnem dopoldnevu se nas je na Vrčicah zbralo 65 udeležencev. Po nagovoru in voščilu predsednika Petra smo se razdelili na dve skupini. Prva (40 udeležencev je šla po markirani poti z Blatnika do vasi Škrilj in nato do doma na Mirni gori. V domu je bilo zelo veliko obiskovalcev, da smo komaj dobili proste mize. Druga skupina (25 udeležencev) pa po daljši varianti čez Stari tabor in Škrilje ter pod Kovačevim vrhom na vrh Mirne gore ter nato do koče. Snega je bilo le za vzorec, ravno prav, da je bilo vzdušje zimsko, pot pa nezahtevna in prijetna za hojo. Razgled z vrha Škrilja je poplačal ves vloženi trud pri vzponu. Zasnežene Kamniške Alpe v daljavi so se bleščale kot oddaljeni dragulji. Sestop v dolinico pod Vinico je hitro minil, potem pa smo po deloma zasneženih gozdnih vlakah v prijetnem vzponu dosegli vrh Mirne gore. V planinskem domu je oskrbnica Jožica z ekipo postregla vse obiskovalce. Tudi pred planinskim domom je bilo veliko obiskovalcev, saj je bilo vreme prijetno sončno za posedanje na prostem. Nekaj jih je prišlo s konji in kolesi. Od doma se je videlo zelo daleč na jug, na gore v Hrvaški in Bosni.

V dolino smo se vračali z lepimi vtisi v prijetnem druženju v naravi.

Vir: Dom na mirni gori, PD Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj