Na vsebino

Na krilih Matka do elitnega kroga kvalifikacij

Mladinska reprezentanca Slovenije je v zadnjem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo dočakala prvo zmago, s katero se je ob pomoči Madžarov prebila v elitni krog kvalifikacij. Slovenci so na krilih Aljoše Matka, ki je zadel kar trikrat, s 4:1 premagali Kosovo, ki je uvodoma brez zadetkov remizirala z Avstrijo in Madžarsko.

KVALIFIKACIJE ZA EP U19 2019, SKUPINA 7:

KOSOVO U19 - SLOVENIJA U19 1:4 (0:2)

Strelci: Limani (54'); Matko (40'/11m, 56', 88'), Prelec (42')
Sodniki: T. Musial (POL), B. Heinig (POL), B. Szalai (MAD).
Rumeni kartoni: Maloku, Krasniqi, Pllana, Pajaziti.
Rdeči kartoni:.

Kosovo: Gashi, Pllana, Sadriu (70' Celina), Maloku, Pajaziti, Krasniqi (60' Shehu), Tolaj (44' Hyseni), Limani, Krasniqi (74' Marleku), Rugova (45' Rugova), Vitija. Selektor: Razim Krasniqi.
Slovenija: Gril, Zec, Stojinović, Maher, Kregar (61' Kurtović), Prelec, Svetlin, Matko (89' Urbančič), Kolmanič, Mutavčić, Štravs. Selektor: Agron Šalja.

Uvod dvoboja ni postregel z veliko vznemirjenja, omeniti velja zgolj poskus Matka iz 11. minute, šest minut kasneje pa so gledalci videli tudi prvi udarec v okvir gola. Po prostem strelu Svetlina je sprožil Kregar, a je bil Gashi na pravem mestu. Isti igralec je udaril tudi v 24. minuti, vendar tokrat streljal mimo vrat, nenatančen je bil tudi Matko. Kosovo je do prvega udarca prišlo v 29. minuti, ko pa Tolaj ni bil dovolj natančen.

V 37. minuti, po nekaj blokiranih poskusih na eni in drugi strani, je sprožil tudi Prelec, a je Gashi zaustavil žogo, prav Prelec pa je dve minuti kasneje izsilil prekršek Malokuja za najstrožjo kazen. Odgovornost je prevzel Aljoša Matko in Slovence povedel v vodstvo ter po neuspelih poskusih Avstrijcev in Madžarov kot prvi zatresel kosovsko mrežo. Varovanci selektorja Šalje so zgolj dve minuti kasneje udarili še drugič, po podaji Svetlina pa je prednost podvojil Nik Prelec.

Kosovski selektor Krasniqi je še pred odmorom posegel po dveh menjavah, saj je tudi Kosovo napadalo preboj v elitni krog kvalifikacij. Tekmec se je v igro vrnil v 54. minuti, ko je Grila premagal Limani, a so Slovenci pripravili hiter odgovor. Vsega dve minuti po kosovskem zadetku je še drugič na tekmi v polno meril Matko, Svetlin pa je vknjižil novo asistenco in Slovenci so znova lažje dihali.

Matko je po uri igre poskušal še s prostim strelom, a tokrat meril premalo natančno, nasprotnik pa si je v razmaku osmih minut nabral tri rumena opozorila. Reprezentanca Kosova se kljub zaostanku dveh zadetkov ni predala, v 73. minuti pa je po prostem udarcu Limanija posredoval Gril, Pllana in Limani pa sta zatem udarila mimo slovenskega gola, v bloku pa sta končala strela Reke in Hysenija.

Zaključek je pripadel Slovencem, Matko je bil v 86. minuti blizu tretjega zadetka, a se je izkazal Gashi, ki pa je bil dve minuti kasneje vnovič nemočen. Aktivni Matko je udaril še tretjič in potrdil zmago Slovenije, ki je s štirimi točkami zasedla drugo mesto in napredovala v elitni del kvalifikacij za evropsko prvenstvo.

Vir: NZS

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj