Na vsebino

Nastasja Koca zlata na evropskem prvenstvu

Slovenska reprezentanca v tajskem boksu se je vrnila z evropskega prvenstva v Pragi, kjer je prikazala dobre nastope in dosegla izjemen zgodovinski uspeh po zaslugi Nastasje Koca. Njena zlata medalja ima prav poseben lesk.

Slovenska reprezentanca je na veliko tekmovanje, kjer se je za odličja v članski in mladinski konkurenci potegovalo preko 400 športnikov iz 40 evropskih držav, prišla v precej pomlajeni sestavi. Kljub temu dejstvu pa naši borci in borke niso izbrali lažje poti, saj so prav vsi nastopili v elitnem A razredu. Člansko reprezentanco v sestavi Samo Petje, Domen Vidmar, Darko Drobež in Bojana Šebenik je vodil Andrej Žveglič, mladinsko, ki jo je tokrat tvorila le 16-letna Nastasja Koca, pa Petrit Izairi.

Toda ravno najmlajša predstavnica se je zavihtela najvišje. Nastasja Koca, ki je nastopala v kategoriji do 67 kilogramov, se je pomerila proti favorizirani Poljakinji Nikoli Blakala. Nastasja je dvoboj odprla brezkompromisno in kljub izenačenem in ostrem boju na začetku, počasi in vztrajno začela prevzemati pobudo. V drugi rundi je bilo jasno, da se je odpor Poljakinje začel krhati, Slovenka pa je še naprej stopnjevala pritisk. Tako je bilo tudi v tretji rundi, ko je Nastasja povsem prevladovala, tako na razdalji kot v klinču. Sodniki so bili soglasni v vseh treh rundah in Slovenija se je veselila prve ženske zlate medalje v tajskem boksu. Uspeh je še toliko večji, ob upoštevanju dejstva, da imajo Poljaki izjemno močno šolo tajskega boksa. »Zelo sem vesela, da se uspela zmagati na takšnem tekmovanju in upam, da bom že na naslednjem tekmovanju ponovila ta uspeh, ker je občutek neverjeten. Hvala mojemu trenerju in matičnemu klubu Gladiator ter tudi celotni slovenski reprezentanci,« je povedala Nastasja Koca. Navdušenja ni skrival niti njen trener Izairi Petrit, ki je povedal, da je Nastasjin rezultat dokaz, da v klubu delajo dobro ter da je bila z osvojitvijo naslova evropske prvakinje poplačana vsaka kaplja znoja. »Upali smo, da bomo domov prinesli medaljo, iskreno pa zlatega odličja nisem pričakoval, saj je Nastasja tekmovala v elitnem A razredu,« je povedal mladinski selektor.

Članska konkurenca pa kljub dobrim predstavam, ni požela takšnega uspeha. Domen Vidmar, ki je slovenska barve branil v kategoriji do 75 kilogramov, je pesti in golenice prekrižal s turškim predstavnikom Batuhanom Boralom. Domen je izvajal pritisk na nasprotnika od prve runde, vendar je bil Boral bolj domiselen in je z natančnimi kontraudarci in dobro dinamiko borjenja, zbral več čistih zadetkov. Vidmar je še dodatno pritisni na plin v zadnji rundi in ob koncu precej izčrpal Turka, ki pa je dvoboj vendarle pripeljal do konca in slavil s 30:27. Naslednji dan je nastopil naš najizkušenejši in ta hip najboljši slovenski profesionalec Samo Petje. Samo je imel težko delo, saj mu je žreb namenil Dimitrija Filipaua iz Belorusije. Samo je prvo rundo sprejel Belorusov ritem in omogočil nasprotniku, da je povedel. Druga runda je bila veliko bolj izenačena, saj je Petje uspel z nekaj dobrimi napadi, vendar je Belorus znova prevzel pobudo v zadnji minuti in po gongu v kot odšel s praktično neulovljivo prednostjo. Slovenski borec se je zbudil v tretji rundi in ob koncu skoraj nokavtiral Belorusa, vendar je ta dočakal konec dvoboja na nogah in slavil s 29:28. Darko Drobež je nastopil v kategoriji do 81 kilogramov proti mlajšemu, a veliko izkušenejšemu Matousu Kohoutu. Najstarejši slovenski reprezentant (37), ki borilne veščine in tajski boks trenira šele štiri leta, je tudi tokrat dal vse od sebe, kar pa ni bilo dovolj za zmago nad Čehom. Kohout je dvoboj dobil s 30:27. Slovenske nastope v Pragi je sklenila Bojana Šebenik v kategoriji do 75 kilogramov. Od nje je bila suvereno, skozi vse tri runde, boljša Hrvatica Lucija Bilobrk. »Glede na prikazano formo v pripravljalnem obdobju, smo realno pričakovali malo boljše rezultate pri fantih. Ampak to je šport in v Slovenijo se vračamo bogatejši z novimi izkušnjami. Dobra stvari pri vsem tem je spoznanje, da imamo mlade potenciale, od katerih lahko v prihodnosti veliko pričakujemo,« je nastope članske vrste ocenil selektor Andrej Žveglič. Predsednik slovenske zveze tajskega boksa in njen mednarodni zastopnik Iztok Vorkapić pa je ob koncu slovenskih nastopov dejal, da je reprezentanca dokazala svojo kvaliteto. »Tudi s pomlajeno in manj izkušeno ekipo smo se dobro borili v elitnem razredu in ni dvoma, da bodo borci, ki so tokrat zastopali naše barve kmalu posegli po najvišjih rezultatih.« Po Vorkapićevem mnenju so dobri nastopi rezultat trdega dela v klubih in vodstvu zveze.

Slovenska reprezentanca se ob tem zahvaljuje Olimpijskemu komiteju Slovenije, Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Fundaciji za šport in ostalim sponzorjem in donatorjem naših tekmovalcev, ki so stali ob strani slovenski izbrani vrsti.

Vir: Slovenska zveza tajskega boksa

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj