Na vsebino

Sanjski prestop v višjo kategorijo

6. in 7. avgusta je na reki Savi potekalo Svetovno prvenstvo v lovu rib s plovcem za mlade ribiče. Tekmovanja so se udeležile ekipe treh starostnih kategorij U15, U20 in U25 iz šestnajstih držav. Ribiči kategorij U15 in U25 so tekmovali v Radečah, kategorije U20 pa v Sevnici. Reprezentance so se potegovale za naslov Ekipnih svetovnih prvakov, člani ekip pa za naslov Svetovnega prvaka v posamični razvrstitvi.

V pet članski ekipi Slovenske reprezentance U20 je tekmoval tudi Klemen Rožič Šoštar iz Črnomlja, član Ribiške družine Novo mesto. Prvi dan tekmovanja je z največjim številom celotne trase 280 ujetih rib in težo 2333 gramov zasedel prvo mesto v sektorju. Ekipa pa je zasedla 4. mesto v trenutni razvrstitvi. Po popoldanskem povzetku tekmovalnega dne in razgrnitvi načrta za naslednji dan, sta trenerja Robert in Jernej skupaj s fanti pripravila taktiko.

Ker navadno drugi dan na lovna mesta pridejo večje ribe, se reprezentance v veliki večini pripravijo nanje. Tako so se fantje ob menjavi tekmovalca z njegovo rezervo, pripravili tudi na težji ribolov. Žal pa jim žreb ni naklonil najboljših mest v sektorjih. Po zelo vetrovnem zaključku štiri urnega ribolova je najboljši rezultat ekipe ponovno dosegel Klemen. S svojim tretjim mestom v sektorju je tako v skupni razvrstitvi dveh dni zasedel skupno tretje mesto med posamezniki. Tokrat je ujel le 68 rib s težo 4112 gramov. Ujel je dve večji ribi, babuško in soma ter ponovno več drobiža. Žal pa se ostalim reprezentantom ni ponovil bolšji ulov prvega dne. Reprezentanca U20 je tako zasedla skupno 5. mesto na svetu.

Poleg Klemna so barve naše države zastopali še Filip Klevže, Žan Bastl, Jernej Romih in Urban Mišica, prav tako iz Črnomlja. S pomočjo kapetana in glavnega trenerja reprezentance U20 Roberta Šoštarja, s pomočjo trenerja Jerneja Piklja so fantje resno dali vse od sebe. Spremenljive razmere na vodi, močan veter in žgoče sonce, uporaba različnega pribora in tehnik so krojile načrte iz ure v uro. Bonus riba na posameznih lovnih mestih pa je premešala vrstni red zmagovalcev, kakor tudi reprezentanc. Slovenski mladi reprezentanti so pokazali svoje zavidljivo znanje in možnosti prilagajanja. Kljub celotedenskem naporu, težavam med treningi in s pomankanje spremljevalne ekipe, pomeni ekipno 5. mesto in posamična uvrstitev Klemna Rožiča Šoštarja na 3. mesto odličen rezultat.

Klemnovo drugo zaporedno svetovno prvenstvo je bilo tudi prvo v tej kategoriji, saj je prestopil v višjo starostno kategorijo ribičev starih do 20 let. Tako da kljub njegovim 16. letom, po osvojitvi naslova državnega prvaka v kategoriji U20, je 3. mesto na Svetovnem prvenstvu nadgraditev dosedanjega dela. Tudi s podporo prijateljev ribolova in njegovimi zvestimi spremljevalci smo se vsi zelo razveselili izboljšanja rezultata z lanskega svetovnega prvenstva na Madžarskem.

Zahvala pa gre tudi donatorjem iz lokalnega okolja, kakor tudi sponzorjem iz celotne Slovenije.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj