Na vsebino

Skydive v Prilozju

Danes se je v Prilozju na vzletišču Metlika marsikaj dogajalo. Aeroklub Ikar iz Bovca in Aeroklub Bela krajina sta organizirala padalski dan in panoramsko letenje. Po deseti uri sem prišel na letališče, kjer je bilo že vse v pogonu. Kontrolor letenja je Matjaž Starašinič obenem naš predsednik kluba in direktor Aviofuna, ki prispeva ekipo in letala. Sandi Grubelič pilot na vsem kar leti in tudi duša manifesta, ki si ga je postavil kar na odru za prireditve. Brez Jožeta Vidriha tudi ne bi šlo, saj bo pilotiral Pilatusa, ki je tukaj delovni stroj in bo vozil padalce v zrak. Za padalce je postavljen velik šotor, kjer so raztegnjene ponjave na katerih bodo zlagali svoja padala.

Nato pride bos možakar Even Rokne, Norvežan. On je res prava faca. Za njega pravijo, da je nehal šteti skoke pri 15.000. Je nekajkratni svetovni prvak in ni je stvari, ki je v skokih nebi poizkusil. V paviljonu uživajo še francoz Patrik Passe in holandec Wilhem de Groot, oba čez 2000 skokov. Tretji je bil tudi faca ni mi povedal imena. Rekel mi je le Tekno Slider in ukvarjal se je s svojima dvema psoma, ki sta z njim priletela iz Bovca.

Spoznam tudi Dražena Pečnika in Ivano Malovič iz Zagreba. Na robu ponjave se pripravlja padalka Adela, drugega mi ne pove. Tu je še Jernej Jurkas, sicer inštruktor za tandemske skoke, pripravlja malega Pevec Jureta, ki bo danes opravil skupaj z njim svoj prvi skok. Nekatere sem danes šele spoznal. Tako so tu padalec Borut Nosan, Nejc Vidrih Jožetov sin, Kristjan Kovačič, Toni Baznik in končno Igor Žganjar iz Bovca, bratranec našega Jožeta Matekoviča. Da ne pozabim, v množici se je pojavil tudi Ivan Kralj, lastnik večine svari danes tukaj. Čisto navaden prijazen možakar, ni kaj. V množici padalcev sem sigurno še koga pozabil.

Na ponjavi so se umirjeno pripravljali padalci za skok. Pri Sandiju so že prej oddali prijavo in so že vpisani v štartno listo z vsemi podatki, ki se zahtevajo. Medtem se je nabralo kar precej firbcev. Padalci lepo v gosjem redu stopijo do Pilatusa in se lepo urejeno vkrcajo v Pilatus, v katerem ni prav veliko prostora. Zaenkrat jih vstopi devet in takrat priteče še bosonogi Evan in Jože požene motor. Turbina se kmalu segreje in Pilatus se postavi na začetek steze. Naenkrat vseh 650 konjev zarohni in se začne strmo vzpenjati do višine 4000m. Za to bo rabil 12-15 minut.

Množica napeto gleda v zrak. Pilatus je sedaj že samo mala pikica. Nekaj sicer prileti iz njega, a padalo odpre z zadržkom. Ne boste verjeli, kdo je bil. Bosonogi Evan je priletel do šotora in začel zlagati padalo za drugi skok. Pilatus je še krožil in kmalu smo uzrli še druge padalce, ki so krožili po nebu. V gosjem redu so potem pristali na tleh. Zadnje je pristalo padalo s Jernejem Jurkasom in malim Juretom.

Tu se zgodba ne konča. Padalci so skakali še naprej in tudi Cesna je vozila na panoramski oblet Bele krajine. Danes bo v Prilozju še vsega.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj