Na vsebino

Tekmovanje mladih plezalcev ŠPO Črnomelj

Vzhodna liga je prvenstvo v športnem plezanju, namenjeno mlajšim kategorijam. Cilj prvenstva je približati tekmovalno vzdušje najmlajšim tekmovalcem, torej tistim, ki se še niso srečali z aktivnim treningom in tekmami, za kasnejši lažji prehod na tekme državnega prvenstva.

No, ta cilj je drugotnega pomena. Glavni cilj je predvsem zabava in prijetno tekmovalno vzdušje brez večjih stresov za otroke. Pleza se v težavnosti, na "flash" in z varovanjem od zgoraj. Prvi del smeri je navadno lažji, tako da se tekem lahko udeleži pravzaprav vsak, ki obiskuje kakršnokoli plezalno šolo, tudi popolni začetnik.

V letu 2011 smo prvič izvedli tekmo v balvanskem plezanju, navkljub težavam s primerno infrastrukturo. Vmes je športno plezanje postalo olimpijski šport s tremi disciplinami, tako da smo leta 2016 prvič izvedli tudi tekmo v hitrostnem plezanju. Obe disciplini, balvani in hitrost, sta izredno atraktivni in pritegneta še več obiskovalcev.

Pred letom 2007 se je prvenstvo imenovalo Prvenstvo osnovnošolcev vzhodne Slovenije. Spremembi naziva je botrovala želja po večji prepoznavnosti in cilj k prvenstvu pritegniti še tekmovalce iz sosednjih držav, vendar pa se od leta 2014 tekem lahko udeležujejo le še tekmovalci iz vzhodne Slovenije.

Vzhodna liga je leta 2015 pridobila status B državne lige pod okriljem nacionalne panožne zveze Planinske zveze Slovenije. Tekmovalci so tako registrirani tudi pri Olimpijskem komiteju Slovenije.

Na Vzhodni ligi je lahko največ 7 tekem (večinoma 5), vsake tekme pa se v povprečju udeleži okoli 250 tekmovalcev.

Prireditelj prvenstva Zbor plezalnih klubov Vzhodne lige se v navezi z organizatorji tekem vseskozi trudi vzdrževati visok nivo tekem, ki je primerljiv z državnim prvenstvom. Tekme so tako odlično organizirane, sodijo sodniki z licenco, vsi najmlajši tekmovalci v netekmovalnih kategorijah dobijo manjšo medaljo za udeležbo, prvi trije tekmovalci v tekmovalnih kategorijah dobijo večje medalje, prvi trije v skupnem seštevku pokale in prvih pet v skupnem seštevku še lične diplome. V navadi organizatorjev je, da otrokom podelijo tudi praktične nagrade ter priskrbijo malico in pijačo.

V bodoče si želimo obdržati takšno število tekmovalcev na tekmah, še izboljšati izvedbo tekem, povečati prepoznavnost lige in športnega plezanja v Sloveniji ter s tem pritegniti še več mladih in starih k temu lepemu športu.

Najbolj pa smo zadovoljni, ko na tekmah vidimo nasmejane, ponosne in zdrave otroke, mlade športnike.

V sezoni 2020 tekmuje 28 klubov. Iz športno plezalnega odseka PD Črnomelj se udeležuje tekmovanj 5 mladih plezalcev.

Fotografije so s tekmovanja v Vojniku 16. 2. 2020.

Vir: ŠPO Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj