Na vsebino

Umrla belokranjska legenda, ki jo je hotela Olimpija

Belokranjska in dolenjska košarka žalujeta. V četrtek popoldan je v 67-letu umrl legendarni košarkar Stevica Medek, po mnenju mnogih tudi najboljši belokranjski košarkar vseh časov. Vedo povedati v Metliki, da ga je svoj čas v svoje vrste vabila tudi ljubljanska Olimpija, vanj pa je bil še posebej „zaljubljen“ tedanji trener Olimpije Lazar Lečić.

„Stevica Medek se je rodil 21. aprila 1953 v Karlovcu na Hrvaškem. Že kot otrok je kazal veliko zanimanje za šport. Kmalu pa je prevladala ljubezen do košarke. Medek je zelo zaslužen za vse uspehe Košarkarskega kluba Beti. »Medo«, kot ga kličejo prijatelji, velja za najboljšega košarkarja v zgodovini metliške košarke. Imel je odličen pregled nad igro in neverjeten občutek za doseganje košev. Za Beti je Stevica Medek odigral 222 tekem s povprečjem 27,6 točk na tekmo. Tudi po aktivni košarkarski karieri je Stevica ostal zvest športu. Dolgo časa je igral za veteransko ekipo Beti. V zadnjem času veliko in dobro igra tenis,“ je o Medeku zapisal Tomaž Žabčič v svoji diplomski nalogi Zgodovina Košarkarskega kluba Beti (na straneh 82-87 tudi izjemen pogovor s pokojnim Stevico).

Tam izvemo tudi, da je Medek s košarko začel v klubu Karlovac 67, z njim pa je bil dvakrat postal osnovnošolski prvak Jugoslavije.

Tudi v Novem mestu

Stevica Medek je bil v Metliki do leta 1976, ko je prišlo do odločitve, da bo Novo mesto nosilec selekcije Dolenjske. Medek se je s tremi soigralci preselil v novomeški košarkarski klub, ki danes nosi ime KK Krka.

S košarko so sicer v Metliki začeli leta 1967, prva uradna tekma datira v leto 1968. leta 1974 je bila Metlika v 1. A slovenski ligi na 3. mestu.

Vir: Košarka.si
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj