Na vsebino

Veliki Javornik

Ljubitelji narave in planin iz Planinskega društva Črnomelj, pridružili so se nam še planinci iz Novega mesta in Semiča, smo se v nedeljo odpravili osvojit 1715 m visok Veliki Javornik. Zgodaj zjutraj smo se odpeljali proti Gorenjski, do Tržiča in malo višje do vasice Grahovše.

Kot pri nas, je tudi na Gorenjskem zelo malo snega, tako smo turo začeli po kopnem. Nekoliko višje pa se je pojavil sneg, vendar so bile razmere za hojo odlične. Po približno dveh urah vzpona smo prišli do sedla Dol. Tu smo se ustavili v prijetni koči Pr' Zdravcu. V topli koči sta nas pričakala prijazna skrbnika in nas počastila z dvema loncema čaja, bomboni in arašidi. Kaj takšnega ne doživiš na vsaki turi. Nismo samo Belokranjci gostoljubni, tudi Gorenjci so. Hvala skrbnikoma Irmi in Damjanu. Po počitku smo nadaljevali pot proti vrhu. Nad planino Javornik se nam je začel odpirat svet na vse strani. Na jugu Bohinjske gore, Kriška gora na zahodu Julijske Alpe, Stol, Vrtača, na severu greben Košute in na vzhodu Kamniško Savinjske Alpe in Storžič. Kolikokrat smo že bili na okoliških vrhovih pa tega vrha še opazili nismo. To je za ta vrh s tako lepimi razgledi malo krivično. Po skoraj enournem uživanju na vrhu smo se odpravili v dolino. Za sestop smo izbrali drugo pot. Pot proti Domu pod Storžičem. Pri spomeniku ponesrečenim planincem in alpinistom smo se poklonili in nadaljevali pod do doma, kjer je sledil počitek in malica. Čakal nas je še sestop do avtobusa.

Zadovoljni z lepo izkoriščenim dnevom in napolnjenimi baterijami smo se odpeljali proti Beli krajini. Med potjo smo se pogovorili o naslednjih izletih in vrhovih, ki nas čakajo v letošnjem letu.

Vir: PD Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj