Sicer je prva številka Zvitice izšla februarja in prispevek Grege Drobniča (režiser filma) poroča o snemanju kratkega igranega filma The Creep, ki je nastal v jesenskem času, vendar pa smo vseeno mnenja, da je izdelek ekipe, ki je sodelovala pri tem projektu, vreden ponovne omembe in vseh pohval. Vabljeni k branju.

SNEMANJE KRATKEGA IGRANEGA FILMA »THE CREEP«

»Rok vbije Davida i pol David vbije Roka,« sem pravil ljudem, ki so me spraševali, kaj bomo snemali tokrat.

Le nekaj dni pred 31. oktobrom lani, ki je drugače širše znan kot noč čarovnic, se je sedem članska ekipa zbrala za snemanje kratkega igranega filma The Creep. Zgodba sledi značilni temačni tematiki, primerni za to noč v letu.

»V temni noči zadnjega oktobra se zaradi ljubezni pretresen Rok

usede za volan. Steklenica viskija v roki in močan dež mu preprečita, da ne opazi

peščca na cestišču. Žal je prepozno in pešca zbije. Ker se zaveda, da je kriv za

njegovo smrt, se odloči, da bo truplo skril in s tem ubežal roki zakona. Zakonu se je

morda uspel izogniti, ampak ali se lahko svoji vesti?«

Produkcija se je začela v prostorih KBŠ-ja, kjer je maskerka Sara Hudelja poskrbela za videz uničenega obraza igralca Davida Rupčiča. To smo dosegli s pomočjo obraznega voska, tekočega lateksa in umetne krvi. Nato smo se preselili na Majer, kjer smo v močnem dežju začeli s prvimi kadri. Snemanje v dežju se je izkazalo za izjemno problematično, saj je scenarij zahteval od igralca Davida konstantno ležanje na močno premočenih tleh. V nekem trenutku ga je igralec Rok Babič kot truplo celo vrgel v moker grm, vsa snemalna oprema in osvetlitev pa je morala operirati iz zavetja marel. Zaradi grdega vremena smo celo želeli odpovedati snemanje, vendar so ravno te težavni vremenski pogoji na koncu dali takšen »cinematični« izgled slike. Video je že na dan objave doživel zelo dober odziv, kasneje pa smo bili tudi povabljeni na Festival neodvisnega filma, kjer je prejel Posebno omembo, in sicer:

»/… / za učinkovitost kratke forme in dosledno spoštovanje pravila 'manj je več' v kombinaciji s psihološko temo in spretno uporabljenih ter odlično izvedenih posebnih učinkov.«

Veliko vprašanj je prebudil prav ta posebni učinek, kjer Rok z avtomobilom zbije Davida, da ta kar odleti čez »haubo«. To je bilo doseženo s pomočjo dveh različnih posnetkov, ki so bili sličico po sličico ročno korigirani. Več pa si lahko ogledate tudi v dodatnem »behind the scene« videu, v katerem si lahko ogledate dobro vzdušje med snemanjem in ostale člane ekipe (Tomaža Starešiniča, Martina Fira, Jureta Kuharja in Grego Drobniča).

Disclamer: med snemanjem videa ni bil poškodovan noben David.

Ogled kratkega igranega filma možen na povezavi TUKAJ.

Do naslednjega tedna,

Uredništvo Zvitice