Na vsebino

ČrnFest – dokaz, da tudi v Beli krajini živi urbana kultura

ČrnFest je festival dobre glasbe, smeha, kulture, športa in kulinarike – tako ga z enim stavkom opišemo organizatorji. Letos bo potekal že 15. leto zapored, in sicer med 19. avgustom in 3. septembrom. Ob tem pol jubileju smo pogledali nazaj in se vprašali, kakšen vpliv ima takšen urban festival na lokalno okolje, ki ga ponavadi označimo za bolj ruralnega in daleč stran od vsega. Festival, ki je pomemben del kulturnega življenja v Beli krajini, namreč organiziramo mladi, študentje, dijaki in mladi zaposleni, člani treh mladinskih organizacij – Kluba belokranjskih študentov, Mladinskega kulturnega kluba Bela Krajina in Mladinskega centra Bit.

Med prvimi idejnimi vodjami festivala leta 2008 sta bila Janez Weiss, takratni predsednik Mladinskega kulturnega kluba Bela krajina, in Sašo Jankovič, takratni predsednik Kluba belokranjskih študentov. Ob 15. obletnici festivala je Sašo izpostavil dva vidika, zakaj je ČrnFest izredno pomemben za lokalno okolje v Beli krajini: »Črnfest je nastal kot festival, ki bo obudil poletno mrtvilo v Črnomlju oz. v Beli krajini in v skladu s sloganom »dober za vse« širšemu krogu ciljnega občinstva omogočil kvalitetno preživljanje poletnih večerov. S tega vidika je pomemben za lokalno okolje, saj je med nas pripeljal različne glasbene, kulturne, umetniške in druge dogodke ter s pestrim programom med drugim skrbel tudi za »izobraževanje publike«, in sicer na način, da je ponudil razne vsebine za, kot radi rečemo, »sladokusce«. Pomemben pa je tudi z vidika ohranjanja kontinuitete mladinskih organizacij, saj predstavlja odlično priložnost za vključevanje novih članov, ki jim sodelovanje pri organizaciji festivala predstavlja prvi stik z lokalnim mladinskim organiziranjem. Med drugim omogoča tudi poznejši aktivizem in dobrodošlo odskočno desko za izzive v svetu odraslih. Slednje je po mojem mnenju najpomembnejši vpliv Črnfesta na lokalno okolje, kljub temu da ni zanemarljiv niti prej navedeni.«

Tudi trenutna predsednica Kluba belokranjskih študentov in trenutna vodja festivala Manja Novak se strinja s Sašom in pravi, da poslanstvo ČrnFesta tudi po 15. letih izvajanja, kljub menjavi velikega števila mladih organizatorjev, ostaja enako. Tudi ona opaža, da ima izvedba takšnega urbanega festivala veliko vlogo pri kvaliteti življenja mladih v lokalnem okolju: »Že odkar pomnim, se v Beli krajini pogovarjamo o begu možganov in o tem, da so te kraji oddaljeni od večjih mestnih središč in Ljubljane, zato so posledično neprivlačni za življenje mladih. ČrnFest je dokaz, da se tudi v Beli krajini lahko »dogaja« in da si boljšo kvaliteto življenja lahko ustvarimo sami. S kvalitetnim festivalskim programom vsako leto poskušamo v Belo krajino pripeljati glasbo in kulturo, ki jo praviloma srečamo na festivalih v večjih mestih in tako pokažemo, da je tudi v bolj ruralnem okolju prostor za urbano kulturo. Lahko rečemo, da po tolikih letih izvajanja ČrnFest dejansko vpliva na boljše počutje in življenje mladih v Beli krajini. Ne smemo pa pozabiti na to, da ČrnFest že od samega začetka temelji tudi na tem, da ga organiziramo mladi sami. Mladi z organizacijo festivala pridobimo reference, kompetence in neformalno znanje, ki nam pridejo zelo prav na nadaljnji karierni poti, naučimo pa se sprejemati tudi odgovornosti, ki jih prinaša organizacija festivala. Ko nekaj ustvariš sam, za to nameniš veliko svojega prostega časa in nato za nagrado dobiš še dober odziv lokalnega okolja, kar pa ima tudi vpliv na navezanost do prostora, v katerem ustvarjaš in do ljudi, s katerimi deliš te iste občutke. Zato ima ČrnFest velik vpliv na razvoj Bele krajine in razvoj mladih, ki smo neposredno in posredno vključeni v izvedbo festivala.«

ČrnFest doživlja tudi veliko podporo lokalne skupnosti, tako iz vidika lokalnih podjetij, ki vsako leto sponzorirajo festival, kot iz vidika Občine Črnomelj, ki prav tako prispeva svoj delež za lažjo in kvalitetnejšo izvedbo festivala. Tudi iz tega vidika je moč opaziti, da lokalno okolje podpira mlade in kulturo.

Posebnost festivala je poleg tega, da ga ustvarjamo mladi tudi v tem, da obiskovalcu ponuja intimno srečanje in doživljanje nastopajočih, kar je popolnoma drugačna izkušnja kot spremljanje dogajanja na velikih odrih. Prizorišče ČrnFesta se namreč nahaja med zidovi črnomaljskega gradu, v grajskem atriju, v katerem se lahko zbere največ 300 obiskovalcev. Z izbranim in kvalitetnim programom smo v Črnomelj tudi letos povabili zanimive glasbenike in kulturnike.

Tudi vstopnice za dogodke so že v prodaji na spletni strani Entrio ter na Entrio prodajnih mestih – OMV in Trafika3DVA. Nismo pozabili na vstopnice prijazne študentskemu žepu, zato si lahko ugodnejše karte študentje in dijaki zagotovite v predprodaji kar s promo kodo.

Kako dobiš promo kodo? Tako, da na [email protected] pošlješ aktualno potrdilo o vpisu in zraven navedeš, za kater dogodek boš kupil karto.

Se vidimo na ČrnFestu!

Kim Riznič

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

http://klub-kbs.si
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj