Žarki božajo vinograde, stezice, ulice in lice.

Spet je čas, ko morja šumenje omili celoletno trpljenje.

A kot vsakič, z obale pot vodi me domov, pod moj prijetni sem'ški krov.

Slehernikrat, kadar se namenim domov v Semič, s seboj vzamem eno tako veliko prazno vrečo. Ta vreča gre z menoj kamorkoli grem. In vsak nasmeh, ki ga srečam ob sprehodu po domačih stezicah spravim vanjo in vsako besedo, vsak pozdrav. Miru naberem si, sreče, v vrečo ju spravim in grem. Zato, da lahko drugod po svetu to vrečo odprem in v spomine na dom se zazrem. Lepo je doma!

Semiški študentje se vračamo domov, ko se le da, vsaj verjamem, da je v večini primerov tako. Obujanje spominov na poletja v Semiču vendarle ne more škodovati, sploh pa ne v teh hladnih dneh. Na poletja, ki jih imamo »Šokci« radi. Pri nas se ravno prav dogaja. Vedno je kaj na voljo in hkrati nikjer ni gneče, ki bi razdirala spokojnost pod Semiško goro. A preden vnovič odpade prvo listje, se ob skodelici kave zazrem nazaj …

Cona. A ne industrijska. Gostilna Cona. Imamo jo, deluje v polnem zagonu. Glasilke Tanje Žagar so privabile Belo krajino v semiško industrijsko cono in otvorile mnogim delavkam in delavcem najbližjo lokacijo s ponudbo malic.

Športno društvo Partizan je, kot je že v navadi, tudi letos priredilo Športno poletje. Obiskanost: dobra, medgeneracijsko sodelovanje pa je tista točka, ki bi jo na seznamu prednosti tovrstnih projektov uvrstil najvišje. Na igrišču smo zasledili občanke in občane različnih starosti, a z istimi cilji: sprostitev, zdravo preživet prosti čas in druženje. Ob koncu Športnega poletja je društvo organiziralo tudi košarkarski turnir v trojkah. Zmagala je ekipa 3 kile janca in pol, lovoriko v metih za tri točke pa si je prislužil Kristian Asani.

No, na drugem koncu Semiča smo bili občani priča kulturi, kulinariki in tradiciji, ki jih je na pladnju postregla že 23. Semiška ohcet. Nastopi priznanih glasbenih skupin, festival zavitkov Štrudlfest, taktične igre za najmlajše, folklora, petje, ples, kiparjenje, motorji, mažoretke, sladoled in harmonika. Pestro.

Colin in Diane sta dve imeni, ki sta bistveno pripomogli k promociji Semiča. Kako vendar? Turistična patrulja časopisa Novice Svet24 se je že četrtič zapored napotila na izlete po Sloveniji, to, kar sta Colin in Diane doživela v Semiču, pa je bilo ocenjeno s kar 97 od 100 možnih točk. S tem rezultatom je Občina Semič stopila ob bok Občini Lendava ter si tako zdaj z njo deli naziv Turistom najprijaznejša občina v Sloveniji.

Občinski svetniki so se 26. septembra srečali na 8. redni seji v tem mandatu. Županja Polona Kambič je predlagala zagotovitev 60000 evrov, s katerimi bi se v letih 2020 in 2021 izvedel participativni proračun. Torej proračun, ki bi omogočal višjo stopnjo vključevanja občanov v procese odločanja o razporeditvi dela občinskega denarja. Odgovor svetnikov je bil, da se s to idejo še malce počaka. Strinjanje so prisotni dosegli ob predlogu letošnjih prejemnikov občinskih plaket; Kulturnega centra Semič in Antona Kastelca. Slednji si je plaketo prislužil za vodenje akcije pomoči po požaru na Osojniku, ki se je vnel 27. julija.

Med semiško mladino je bila izbrana peščica mladenk in mladeničev, ki zastopa glas naših generacij. Cilj je sestaviti dokument, ki bo vseboval želje mladih glede morebitnih izboljšav znotraj občine, predloge, smernice, analizo stanja in prostor za napredek, nosil pa bo ime Strategija za mlade v Občini Semič. V sodelovanju z Inštitutom za mladinsko politiko se Odbor za mlade srečuje in sestankuje ter se sooča s prvim korakom na poti do Strategije: vključitev mladih občank in občanov v projekt. Z vprašalniki pridobljeno mnenje mladih o trenutnem stanju v Občini Semič in morebitnih idejah za napredek bo vodilo za nadaljnje delo odbora.

28. oktobra Semič praznuje. Na ta datum se je leta 1941 ustanovila Semiška četa, ki je pričela z idejo zaustavljanja izseljevanja iz slovenske zemlje, kateri so se le nekaj dni pozneje pridružili tudi preostali belokranjski partizani. 28. oktobra vsako leto poteka tudi občinska proslava.

Po lanski umetni zasnežitvi Gač, ki je mnogim Belokranjcem omogočila smučarsko zimo, se nam tudi letos obeta smučarska sezona. Podjetje Gače je bilo znova uspešno na razpisu za razvoj podeželja LAS Dolenjske in Bele krajine ter pridobilo potrebna sredstva za usposobitev sedežnice, ki je doslej mirovala. Dolgoročni cilj podjetja je delovanje Gač skozi celotno leto, ponudba pa bo poleg smučanja temeljila še na kolesarstvu in pohodništvu.

Šment, kave mi je zmanjkalo. Toliko, torej. V Semiču smo dodobra pripravljeni na jesen in zimo, ki že trkata na vrata. Ko zapadejo prve snežinke in pobelijo hribe ter poljane, se znova snidemo. Tudi z besedami na papirju šteje.

AVTOR: Dino Subašić