Na vsebino

Izmenjava v prestolnico Evropske unije

V soboto, 7. 5. 2022, sva se s Saro že zgodaj zjutraj odpravili v prestolnico Belgije — Bruselj. Glavno mesto Belgije je hkrati tudi prestolnica Evropske unije. Tam smo v Sleep Well hostlu (hostel se nahaja v centru Bruslja) bivale 5 dni s še 20 drugimi udeleženci. S Saro sva se izmenjave prijavili v sklopu Mladinskega centra BIT Črnomelj, organizacijo izmenjave pa je izvedel YEU (Youth for Education and Understanding). Izmenjava v Bruslju je bila tretja in zaključna izmenjava projekta Brave New You — Reloaded, ki se je začela septembra 2021 v Metliki in se zaključila marca v Solunu, Grčiji. Zaključni del projekta se je imenoval dissemination event, kjer smo vse, kar smo skupaj naredili v prvih dveh izmenjavah, predstavili predstavnikom interesnih skupin in organizacij, ki se trudijo, da se naši nasveti uresničijo tudi v realnosti.

Najprej naj na kratko povem malo več o samem projektu Brave New You – Reloaded. V projektu je bilo združenih 11 partnerjev iz 10 evropskih držav, ki imajo strokovno znanje in izkušnje z različnimi skupinami mladih posameznikov iz prikrajšanih in marginaliziranih območij ter jim posledično zagotavljajo prostor za njihovo sodelovanje. Cilja projekta sta bila krepitev zmogljivosti in zaupanja med različnimi mladinskimi skupnostmi in njihova zbliževanja na lokalni in mednarodni ravni, s pomočjo katerih bi skupaj soustvarjali bolj vključujočo in odprto Evropo. Projekt se je ukvarjal s problematiko sovražnega govora in pomanjkanja sodelovanja mladinskih skupnosti, ki se soočajo z diskriminacijo in izključenostjo. Mladinski delavci in organizacije, ki so bile deležne v projektu, so s procesom krepitve zmogljivosti ter lokalnimi in mednarodnimi dejavnostmi razvile kompetence za doseganje prikrajšanih mladih in skupnosti. Projekt je mlade opolnomočil, da postanejo voditelji skupnosti, da prepoznajo in razgradijo sovražne pripovedi ter oblikujejo bolj vključujoče pripovedi za svoje skupnosti.

V prvi izmenjavi v Metliki smo se seznanili s samo tematiko in problematiko, ki smo jo obravnavali in poskušali reševati skozi projekt. Nato smo se v Solunu seznanili s pisanjem političnih priporočil, ki smo jih pozneje v Bruslju do potankosti obdelali in jih pripravili za predstavitev interesnim skupinam in organizacijam. Seveda pa nismo ves čas samo delali. Imeli smo tudi nekaj organiziranih dejavnosti, s katerimi smo boljše spoznali Bruselj in Evropsko unijo. Drugi dan izmenjave smo se odpravili na LGBTQ+ pot po starem mestnem jedru Bruslja.

Sprehodili smo se skozi zgodovino boja za enakopravnost LGBTQ+ skupnosti in organizacije Rainbow house ter mimo pomembnih stavb in spomenikov namenjenih ozaveščanju le teh. V tistem dnevu smo se odpravili tudi na sprehod po evropski četrti ter na ogled Parlamentariuma. V njem imajo razstavljeno zgodovino Evropske unije, in sicer vse informacije o tem, kje se je začela, kaj sploh je in kaj je njen namen, pa tudi kdaj, kako in zakaj so se določene članice pridružile. Med drugim pa so nam bile predstavljene tudi različne možnosti, ki jih nudi Evropska unija.

Dan kasneje nas je čakal dissemination event, kjer smo predstavili naša politična priporočila na lokalni in nacionalni ter evropski ravni. Po predstavitvi je sledila debata s predstavniki European Youth Forum, European Solidarity corps in European Year of Youth. Lahko smo jim zastavili vse svoje nasvete in vprašanja, ki so se nam porodila ob pogovoru. Po uradnem delu pa je ob zakuski sledilo spoznavanje in osebno debatiranje o sami temi in splošnih ter osebnih zanimanjih. Po koncu dogodka smo se odpravili v Hišo evropske zgodovine, in sicer v odlično zastavljen interaktivni muzej, ki te popelje skozi celotno evropsko zgodovino od industrijske revolucije naprej. Naslednji dan smo imeli še zaključna predavanja, kjer smo po skupinah ustvarili action plan, in sicer po postopkih, ki smo se jih naučili skozi projekt. Za konec smo še ocenili celoten projekt in dissemination event.

Projekt Brave New You – Reloaded je bil zares krasna izkušnja, saj sem poleg seznanjenja z novimi veščinami spopadanja z diskriminacijo in sovražnim govor spletla tudi mnoga prijateljstva in spomine, ki bodo z menoj ostali še veliko časa. Ravno tako sem se seznanila z delom in organizacijo YEU, s katero upam, da bom v stiku še vrsto let.

Če tudi tebe zanimajo izmenjave, spremljaj MC BIT Črnomelj in se prijavi na YEU News letter, kjer pridobiš informacije za nove priložnosti iz prve roke. Če pa imaš kakršnakoli vprašanja v zvezi s samim procesom izmenjav, pa lahko kontaktiraš tudi mene.

Avtorica: Nika Brdar.

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

http://klub-kbs.si
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj