Ko lenobno pregledujem Instagram in Facebook profile, nekaterim zavidam, kako so popolno zaljubljeni in v idealnih razmerjih s simpatijami, ki jim v tistem trenutku predstavljajo partnerja, s katerim bi delili svoje življenje. Od njunega prvega srečanja, prvih zaljubljenih pogledov se ujameta v vsaki podrobnosti. Vendar vzdolž poti ju čakajo prepreke in tako se lahko ljubezenski ogenj izgubi in zveza razdre. Medsebojni stiki se ohladijo in po obdobju prebolevanja si oba najdeta novega partnerja. V sprva osladni in pravljični zgodbi, ki ji ne kaže, da bi izgubila čarobnost, se pokaže stvarni scenarij prihajajočih partnerskih razmerij. Ta bodo krajša, vse manj jih bo formalno sklenilo zakon in pogostejše bodo ločitve.

Logično je, če dobro razmislimo, da z napredkom družbe prihaja do sprememb tudi na področju spolnosti, ki je bila od antičnih časov tabu tema, saj je Cerkev na podlagi vzdržnosti od seksa zasnovala svojo vero. Nekdaj je običajen potek razmerja izgledal tako, da je fant spoznal dekle, se v trenutku zaljubil in preden jo je povabil na zmenek, je moral večkrat spretno obračati besede. Še zdaleč ni bilo tako preprosto, ker komunikacija na daljavo ni obstajala. Edini način, da je zveza rasla, so bila pisma ali pogovor v živo, kar ni bilo nujno pogosto. Največ do česar je prišlo na prvih zmenkih, je držanje rok ali objem, saj še ni bilo zgrajenega zaupanja. Na več zmenkih sta se morala ujeti, da sta se naposled odločila za prvi poljub in prvi spolni odnos. Razmerje se je krepilo, sledila je poroka in živela sta skupaj, ni potrebno, da srečno, vendar sta zaradi pritiskov družbe vztrajala.

Enostavno povedano, danes se ti ni treba posebej pretegniti. Če pišem v imenu fantov, na socialnem omrežju opaziš dekle in brez pogovora že vidiš, katero glasbo posluša, katero kariero zasleduje in kako izgleda. Pogovor lahko steče že z razdalje več kilometrov, v vsaki točki ga imaš možnost ustaviti in skrbno izbrati besede. Največja ironija je, da se lahko pogovarjaš z več dekleti naenkrat brez posebnega truda prikrivanja. In po nekaj dnevih komunikacije greš z dekletom na prvi zmenek. Zaradi obsežnih pogovorov prek mobilnih naprav je zaupanje že zgrajeno, in če si očaral dekle, je zmenek zaključen s poljubom ali spolnim odnosom, čeprav je bil pogovor na štiri oči kratek. Ko se bolje spoznata, ugotoviš, da nimata kaj preveč skupnih pogledov in ciljev.

Posledično tako hitro, kot zveze nastanejo, se tudi končajo in mi imamo priložnost povabiti nekoga drugega na pijačo. Ne toliko pogoste so priložnosti, ko dekle spoznaš zvečer v klubu in tudi ni potrebno, da steče obsežen pogovor, in že dobiš vsaj objem ali poljub in naslednji dan zmenek – gre za »one-night stande« ali »muhe enonočnice«. Nove aplikacije (Tinder, Grindr ...) omogočajo, da najdeš partnerja izključno za spolni odnos.

Egoistična zahodnjaška miselnost nas samo spodbuja pri menjavanju partnerjev. Vsi poznamo misli kot »Izkoristi svoj potencial« in »Poizkusi čim več možnosti«. Stabilen partner nas lahko omejuje pri doseganju naših zmožnosti, saj nismo popolnoma svobodni. Hkrati se nočemo zadovoljiti z nekom, ki je v naših očeh »skoraj« popoln. Možnosti za izbiro imamo, zakaj jih ne zagrabimo. Da bi se danes zaljubili na prvi pogled, bi bilo sila nevarno, ker se vse bolj dogaja, da pri izbiri partnerja preračunavamo, če bomo lahko s to osebo živeli življenje, po katerem hrepenimo. Seveda pri razmisleku pomaga okvirna ocena finančne sposobnosti zamišljene družine. Naj ponazorim s primeroma, ki veljata v enaki meri za oba spola. Imejmo moškega, ki si zbira dekleta, da bi jih osvajal. Preden ji sploh začne svoje »fore prodavat«, se pozanima, katero fakulteto dekle obiskuje ali kater poklic opravlja. Enostavno se noče zadovoljiti s tem, da bosta oba komaj vzdrževala sebe in otroke, ko pa oba delata za nekaj več kot minimalno plačo.

Drugič imejmo žensko, ki je že nekaj časa v zvezi z moškim. Oba sta silno zaljubljena, vendar rahlo različnih osebnosti. On je skromen, ona pa si želi biti uglajena dama, ki obiskuje elitne zabave in spoznava pomembneže. Ponoči, ko bo sanjala, se ji bodo pojavljali dvomi, če je trenutni partner resnično tisti, s katerim bo srečna, in ali jo tam nekje čaka njen princ na belem konju.

Celovito kot staromoden romantik pravim, da se tudi iz skoraj popolnega partnerja lahko naredi popolnega in tega se morajo ljudje zavedati, ne pa da ob prvem večjem prepiru, prvem padcu zaljubljenosti že iščemo napake, mogoče celo novega partnerja. Ključen pogoj za uspešno razmerje je odkrita komunikacija. Nič več ne sme prihajati do trenutkov, ko en partner ustavi pogovor, ker naj bi se ob določeni temi počutil neprijetno (recimo ob pogovoru o študiju, bivših partnerjih, težavah, ki jih vidiš v razmerju). S problemi se je potrebno soočiti. Če vidiš, da postajaš vse manj zaljubljen v partnerja, mu to povej in povej, kaj te moti.

V očeh javnosti je sprejemljivo, da se nekdo poljubi, ima spolne odnose z več partnerji in da jih hitro menjuje samo zato, ker mu tako paše. Problem bo nastal takrat, ko se bo potrebno ustaliti z enim partnerjem in začeti skupno življenje, mogoče skleniti zakonsko zvezo in imeti otroke. To je čisto nov svet za nas. Ker smo bili v svoji zgodnji odraslosti navajeni na stalno menjavanje partnerjev, dokler se nismo ustalili, bo za nas izjemno težko ohranjati razmerje z eno osebo, kar bo vodilo v povečanje števila razvez. Navajeni smo še, da smo z drugimi v stalnem stiku prek tehnoloških naprav, kar lahko pomeni pomanjkanje materiala za komunikacijo, kar bo stalo napoti ključnemu pogoju za uspešno razmerje. Po ločitvi si bo vsak enostavno poiskal novega partnerja, ker v prejšnjem ni našel popolnosti. Tistim, ki sami ne bodo vlagali dovolj truda v zvezo, bo ostala možnost, da obiščejo strokovnjaka in se z njegovo pomočjo naučijo, kako vzdrževati in krepiti odnos s partnerjem. Drugi, ki bodo sledili nasvetom, bo dano, da še naprej vzdržujejo idealna razmerja, kot jih vidimo na spletnih omrežjih.