Uredništvo Zvitice vam tokrat ponuja v branje prispevek Aleksandra Vukovića – Dogajanje v Metliki. Povabilo na Vinsko vigred ne velja več, ker je že mimo, novo kraljico metliške črnine imamo (ta je postala, mimogrede, članica Kluba belokranjskih študentov, Patricia Blažič), napili in najeli smo tudi se; imamo pa za vas aktualno vabilo, in sicer vas vabimo, da si na spletni strani RTV Slovenija ogledate oddajo Tednik (iz arhiva; datum: 27. 5. 2019 od 40:35 dalje), v kateri je omenjen metliški lokalni časopis Ruzanc (urednik: Jaka Virant) in Instagram profil Belokranjski leksikon (urednica: Katarina Špringer). Vabljeni k branju naslednjih vrstic, v katerih Aleksander na zanimiv in rahlo ironičen način zapiše, čemu vse smo bili priča v metliških koncih v prejšnjih mesecih.

DOGAJANJE V METLIKI

Kot se spodobi, se o dogajanju v najlepšem mestu, Metliki, piše tudi v Zvitici. V tokratni izdaji bom kot nov avtor te rubrike govoru o salamijadi, čudnem vremenu, puranju aromaterapiji, novo izvoljenima občinskima funkcijonarkama, sprejetju pobude za novi glamping na Krasincu, zaključevanju cestnih del, metliškem bazarju, konglomeratu Ruzanc, kresovanju in Vinski vigredi.

Na Radovici je 15. in 16. 3. 2019 potekalo ocenjevanje lokalnih vin in sala. 7-članska komisija je ocenila 78 vzorcev vin, druga, 5-članska, pa 15 domačih salam. Kraljico metliške črnine so pridelali Bajuki. Prav tako so se ponašali s svojo najvišje ocenjeno salamo. Nagrado za prvaka belokranjca pa je dobil Janez Janžekovič. Dogajanje so s plesom in petjem popestrili radovski otroci, radovske gospodinje in gospodarji pa za obilo domačih dobrot.

Občinski svet je na 4. redni seji v celoti potrdil pobudo za ureditev novega glampinga na Krasincu. Prav tako so na seji potrdili novo podžupanjo, go. Martino Legan Janžekovič. Eden izmed sklepov 5. redne seje očinskega sveta je bil imenovanje dr. Marjetke Pezdirc za direktorico Zavoda za turizem, kulturo, šport in mladino.

Parfum Eau de Puran je predstavitev prvič doživel v Metliki. Vonj, ki je bil tako izrazit, močan in očem solzeč, je trajal približno 14 dni. Lastniki lokalov in gostiln parfuma niso odobravali, saj jim je ta pobral vse stranke. Vsi tisti, ki niste imeli možnosti obiska Metlike v teh dneh, niste nič zamudili. Takšnih aromaterapij lahko v prihodnosti pričakujemo še več.

Po zakopu pusta je sledilo pravo (skoraj) avgustovsko vreme, ki nam je pa kaj hitro obrlno hrbet. Že takoj drugo jutro nas je presenetla toča, pol pa še sneg. Nehumana katastrofa. Takih pojavov si tu ne želimo, zt se bomo na naslednji maškaradi še bl potrudli, da zimo steramo tam, otki je pršla.

Po dobrem letu, se odseki cest, na katerih je potekala sanacija, končno zaključujejo. Dela so, kljub neravni ločilni črti v Gradacu in Grmu, v primerjavi s prejšnjo cesto, odlična. Gradac se lahko z novo javno razsvetljavo kosa z Betlehemom ali Las Vegasom.

Za preplastitev odsekov (natančneje, Primostek–Grm in Podzemelj–Gradac), dveh, ki sta med vsemi najbolj obrabljena in skoraj da nevozna, bomo mogli najverjetneje počakat še nekaj let.

Metliška medijska hiša, Ruzanc, je izdala marčefsko številko svojega cajtinga. Samooklicanemu društvu gre iz mesca v mesec bulje. V raznih lokalih je Ruzanc zarad svojih člankof, vicof i pravlc že pravi substitut za kavo al pa čik. Upejmo, da se bo, do zdej že najuspešnejši lokalni časnik, izdajau še vrsto naslednji let.

Drugi vikend aprila je KBŠ v Metliki organizerau bazar. Tu si lahko menjau obleke, knjige i čevle. Obisk ni biu pretirano velik. Če ne drugo, nas je pršu pogledat en cuck, zt ne mormo rečt, da ni blo ni psa k nam. Bazar se bo najverjetneje odvil še enkrat, zat te že zdej vabim, da se ga udeležiš. Vse stvari, ki jih prneseš in ostanejo, grejo v dobrodelne namene.

V Metliki je kresovanje skorej vsako leto. Organizera ga KUD Plac, ki prvabi več ko 500 ljudi. Vse se dogaja nad Metliko na Veselici. Edina konkurenca letos nam je Jan Plestenjak na Vinici.

Letos pride ruzansko novo leto, a.k.a. Vinska vigred, na 17. maj. Greh bi biu, če si ne bi pršli dijaki (18+), študenti i vsi stareji popit bar en glaž metliške črnine i pojest kos mladega odojka i janjeta. Pilo i jelo se bo 3 dane i še glih po plači, tak da dnara zmankalo zihr ne bo. Gledamo se na Vigredi, a čitamo spet poleti, pr novi Zvitici. Živijo!

Do naslednjega tedna,

Uredništvo Zvitice