Uredništvo Zvitice se je odločilo, da članke objavlja po vrstnem redu oziroma tako, kot so objavljeni v samem glasilu. V nadaljevanju branja boste mogoče zasledili informacije, ki ste jih že slišali, vseeno pa menimo, da so vredne ponovne omembe. Vabljeni k prebiranju stavkov Dine Subašiča.

DOGAJANJE V SEMIČU

Prve snežinke so pobelile semiške ceste, narisale nasmehe na obraze otrok, naslednji dan pa tudi odraslih, saj jih preprosto ni bilo več. Jesen nas je očitno močno pogrešala in se nas zato letos tudi močno oklenila.

V barvah listja in ob pesmi jesenskega vetra smo v Semiču obeležili občinski praznik. 28. oktober, dan, ko se je leta 1941 na Smuku ustanovila prva belokranjska četa, je tudi dan, ko se številni občani zberemo v središču kulturnega dogajanja v Beli krajini, v Kulturnem centru Semič. 10 let je že minilo, odkar je v polnem sijaju zaživela ideja nekdanjega župana Občine Semič, Ivana (Janka) Bukovca. 10 let, prežetih s kulturnimi poslasticami, s katerimi se hranijo novih znanj in obzorij lačni občani, je minilo. Že 10 let stoji na svojih nogah naš, semiški, pa tudi belokranjski kulturni center. S pridihom praznovanja 10-letnice Kulturnega centra Semič je potekala tudi občinska proslava. Ozirali smo se v preteklost, se spomnili starega kulturnega doma, katerega gradnja se je pričela davnega leta 1921, a kljub temu vselej ostali prisotni v trenutku in pozorni na prihodnost, ki nas čaka. Podelili smo kar 4 občinske plakete, in sicer: Albini Pašič, za 50 let dela na področju folklore in aktivno sodelovanje v mnogih društvih, Francu Jakofčiču, za dolgoletno uspešno udejstvovanje v planinstvu, podjetju TOKI, d.o.o., za ustvarjanje novih delovnih mest in uspešno širjenje dejavnosti ter Prostovoljnemu gasilskemu društvu Rožni dol, ob 70-letnici njihovega delovanja. Športnika leta sta bila Žana Pintarič in Leon Pečavar, oba nadvse uspešna mlada lokostrelca.

Uspešno zgodbo na področju gospodarstva pa piše podjetje direktorja Francija Požka in njegova trgovina Agri-Grad, s katerima uspehom je pod semiško goro pripeljal tudi martinovo slavje. Od 9. do 11. novembra se je lahko semiška vesela družba zavrtela ob ritmih mnogih glasbenih skupin, ki so se zvrstile na odru Martinovanja in Praznovanja jeseni v Semiču.

16. november je bil petek, katerega pomnimo zaradi še ene dobrodošle spremembe v Semiču. Ne zavajam, če povem, da gre za estetsko zelo dovršeno spremembo. Znova so se odprla vrata semiškega hotela Smuk. Uporaba lesa, kot primarnega konstrukcijskega materiala tega objekta, je bila močno pozdravljena s strani občanov. Kulinariko pa spoznajmo skupaj, vabljeni v Semič!

Svoj izgled je nadgradila tudi semiška muzejska hiša, katero krasi nov prizidek. Občinska stavba pa je tista, katera ni doživela spremembe. Tako je, govorim o lokalnih volitvah, ki so potekale v nedeljo, 18. novembra. Občanke in občani občine Semič so za svojo županjo znova izbrali Polono Kambič, ki je z 72 glasovi premagala svojo protikandidatko, Sonjo Klemenc Križan. Letošnje lokalne volitve so bile za prebivalce Semiča praznik demokracije, saj smo zabeležili kar 66,24 % volilno udeležbo, visoko nad državnim povprečjem.

V pričakovanju zimske idile se Semič počasi odslavlja od jesenskih barv in že maha novemu letu v pozdrav. Naj bo leto 2019 polno dobrih ljudi, lepih trenutkov in toplih nasmehov, ki ogrejejo še tako ledeno srce.

Z lepimi pozdravi iz Semiča,

Dino Subašić

Do naslednjega tedna,

Uredništvo Zvitice