Planina Zajamniki

Gorovje: Julijske Alpe

Izhodišče: Zgornji Goreljek

Višina: 1280 m

Višinska razlika: 100 m

Čas: 2 h

Težavnost: Lahka označena pot

Vzpon je primeren za tiste manj zavzete pohodnike, saj poteka večinoma po lahkih gozdnih poteh. Gre za malo daljši sprehod v objemu pokljuških gozdov. Planina Zajamniki je znana predvsem po dolgi razpotegnjeni 'ulici' s številnimi pastirskimi hiškami. Na razgledni točki se nam odpre tudi pogled proti Julijskim Alpam in magičnim dvatisočakom. Če si želiš, lahko obiščeš tudi bližnjo planino Uskovnica.

S seboj lahko vzameš tudi kužka, saj bo zanj to sprehod z najlepšim razgledom.

Matajur

Gorovje: Julijske Alpe

Izhodišče: Avsa

Višina: 1642 m

Višinska razlika: 800m

Čas: 2 h

Težavnost: Lahka označena pot

Matajur leži na meji z Italijo. Če vam je cilj predaleč, je vzpon iz italijanske strani za polovičen čas hitrejši. Pri izhodišču začneš hoditi skozi mešan gozd. Gre za nekoliko bolj strm vzpon, vendar le za krajši čas. Po tem nas pot pripelje do gozdne ceste, ki je položnejša in primerna za počitek. Nato sledimo smerokazom in se zopet vzpenjamo. Pridemo do območja, kjer so opazne površinske kraške reliefne oblike – škraplje in žlebiči. Sledi strm vzpon, kjer je potrebna večja zbranost zaradi gladkih skalnatih plošč. Do vrha nas loči le mejni greben. Po grebenu hodimo zadnjih 15 minut, kjer v daljavi že vidimo vrh Matajurja.

Pod vrhom se nahaja tudi dom, kjer si lahko privoščiš štrudelj.

Kompotela in Koren

Gorovje: Kamniško-Savinjske Alpe

Izhodišče: Planina Jezerca

Višina: 1989 m

Višinska razlika: 660 m

Čas: 3 h

Težavnost: Lahka označena pot

Parkirišče je potrebno plačati (cena 2 €/dan). Lahko izberemo več poti, ki nas pripeljejo tik do smučišča Krvavec. Ena izmed njih je pri smrekovem drevoredu. Ko pridemo do smučišča Krvavec, se napotimo mimo pašnih ograj. Sledi magičen gozdiček, vzpon skozi ta del je lahek. Potem se začne večji napor, kajti ovira nas veliko okrušenih skal in večjih kamnov. Hojo do vrha nam olajša tudi planina Koren, ki nudi čudovite razglede na bližnje vrhove. Kljub večjim vzponom in sestopom še nismo na vrhu. Na razpotju se prikaže smerokaz, ki nas na levo usmeri proti vrhu Korena in na desno na Kompotelo. Lahko bi se pohvalil_a, da si obiskal_a kar dva dvatisočaka, vendar te moram razočarati. Vrh Korena je na 1999 m in vrh Kompotele na 1989 m.

Priporočam pohodniške palice, ki ti bodo olajšale večje število vzponov in sestopov. Pot ni primerna za začetnike, saj lahko zelo utrudi. Potrebno je biti pozoren tudi na težjo orientacijo v primeru megle, saj je ta na tem delu to pogost pojav. V istem dnevu lahko obiščeš oba vrhova.

Planina Vogar

Gorovje: Julijske Alpe

Izhodišče: Stare Fužine

Višina: 1050 m

Višinska razlika: 550 m

Čas: 1,5 h

Težavnost: Lahka označena pot

Parkirišče je pri izhodišču plačljivo, v času sezone 3 € /h. 300 začetnih metrov ti olajša asfaltirana cesta. Nato nas pot na levo popelje skozi gozd. Sprva se ti zdi lahko, vendar te preseneti kar izrazit strm vzpon. Planina ima dve razgledni točki. Prva je pri vzletišču za jadralne padalce. Druga je pri Koči, Kasijevem domu, od katerega je oddaljena pičle 3 minute. Če želiš imeti enega meni lepših razgledov na Bohinjsko jezero ti priporočam obisk le-te.

Tukaj lahko občuduješ jezero tudi iz klopce ljubezni.

Življenje je kakor pot v gore. Zastaviš si cilj, začneš z manjšim. Pogumno in vztrajno, da boš le prišel do vrha. Sprva ne gre lahko. Se trudiš, motiviraš, vmes se ob večji kamen tudi spotakneš, padeš, vendar se zopet pobereš. Upaš, da ti bo le uspelo. Končno prideš na vrh, kljub večjim in večjim preprekam. Vendar si zmagal. Dosegel si cilj. Ponosen si nase, ker si premagal svoje misli, sebe in ovire. Naslednjič pa se odpraviš še višje in višje. In verjemi ... Vedno ti bo uspelo, kljub večjim padcem, kajti pogledi z vrha so neprecenljivi.

#nikolineobupaj

Avtorica: Patricia Blažič

Do naslednjič,

Uredništvo Zvitice