Preprosti, zagnani, povezani, mladi s podeželja, ali z drugimi besedami, to smo mi, Društvo podeželske mladine Metlika. Zmagovalci NAJ PROJEKTA 2020.

Še vedno je čas korona virusa in s tem razlogom tudi čas veljave vseh najstrožjih ukrepov. A vseeno prihaja elektronska pošta, klici iz te in one strani. Vse skupaj zaradi ene na videz zelo enostavne zmage. Zmage, zaradi katere je prišlo do zelo veliko odrekanj, sedenja pred navadnim listom papirja, ker nismo našli pravih idej za govor … Še več časa za iskanje fotografij, zaradi prilagoditev glede ukrepov na snemanju in navsezadnje zaradi urejanja tako pomembnega video prispevka.

Ker vem, da te ne zanima, kako se je vse skupaj začelo, se usedi in si vzemi par minutk, da ti razložim celoten potek dogajanja. Hvala.

Tekli so poletni dnevi in širile so se govorice med odborniki ZSPM, da bo letos Naj projekt izgledal nekoliko drugače. Sledilo je presenečenje. Dobili smo navodila, kako moramo pripraviti posnetek, kaj vse mora vsebovati ter na kaj bo komisija najbolj pozorna. Komisijo je sestavljalo pet sodnikov oz. ocenjevalcev (Rok Damijan, Urška Senčar Hočevar, Miha Zupančič, Martin Golob, Uroš Kovačec). Skupna ocena tekmovanja, je bila razdeljena na 40 % sodniške ocene in 60 % glasovanja.

Po prejetih navodilih smo se v društvu sestali na sestanku in med drugim predelali temo Naj projekt ter preko idej izluščili tiste najboljše. ki bi jih lahko uporabili pri izdelavi. Določili smo vodjo projekta (Marka Hlebca) in še nekaj posameznikov, ki so vseskozi pomagali.

Odločili smo se, da se najprej dobimo v našem skupnem prostoru »štala« in se pogovorimo o zbranih idejah, o materialu, kje in kako ga bomo dobili, ter kaj bomo zapisali v govor. Naš naslednji korak je bil, da smo spisali celoten govor, na katerega smo se upirali pri iskanju foto in video materiala. Veliko slik, kot tudi nekaj posnetkov, smo potegnili iz arhiva, vseh naših dogodkov, ki so se odvijali v preteklosti. Tako smo na največje izzive naleteli, ko smo morali posneti določene kadre, ki so zahtevali veliko kreacijo idej. Kjer je volja, se najde tudi pot, pravijo. Ko smo končno nabrali celoten material, se je začelo montiranje video posnetka, na kar smo ugotovili, da nam je le-to pri celotnem projektu vzelo še najmanj časa.

Prišel je dan oddaje, 8. 11. 2020, in sledili so najbolj napeti dnevi. Prišel je tudi dan sodniške odločitve in s tem razglasitev TOP 5 videov, ki se jih je uvrstilo v naslednji krog. V najbolj pomemben krog, v katerem so lahko vsi z elektronsko pošto glasovali za svoj najbolj priljubljen posnetek.

Vsi skupaj smo mislili, da se bo naše delo po oddaji posnetka zaključilo. A smo se zelo motili. Prišlo je tisto vsakodnevno in zelo pomembno opravilo, to je glasovanje. S svojim elektronskim naslovom si lahko le enkrat na dan glasoval in tako vse do konca glasovanja oz. 14 dni.

Skozi celoten projekt smo v DPM Metlika pokazali, da znamo stopiti skupaj in izvesti stvar tako, kot si zamislimo. Vsakodnevno smo delili objave za glasovanje. Težili smo mamam, očetom, bratom, sestram pa tudi babicam in dedkom. Želja po zmagi je v nas močno gorela. Vzporedno s tem je naraščala tudi nervoza in naši živčki so bili zelo, zelo napeti.

Kakorkoli že, hočeš nočeš, čas beži hitro, in prišel je težko pričakovan dan razglasitve oz. zaključek Naj projekta 2020. Kazalci na uri so se premikali zelo počasi. A ko smo se prebili do zadnje ure pred začetkom prireditve in ko govor še ni bil spisan, so minute postajale sekunde in nekako za las nam je uspelo, da smo se pripravili in z veliko kepo v trebuhu začeli spremljati. Skozi celoten program smo čakali na podelitev. Utrip je narasel, srčni utrip se je enormno povišal in ko so izgovorili, da smo mi, Društvo podeželske mladine Metlika, osvojili laskavi naslov Naj projekta 2020, so nas preplavile emocije in občutki so bili noro dobri. Na glasovanju smo prejeli dobro tretjino vseh glasov in dokazali, da je belokranjska pravljica segla v mnoga srca tudi izven belokranjskih meja.

S tem ko smo osvojili naslov, smo si poleg naziva izborili tudi, da smo prvi izbirali nagrado in se odločili za izlet v Francijo, in sicer na ogled mesta Strasbourg, druženje s Francem Bogovičem, ogled francoskih kmetij ter degustacijo v vinski kleti. Pa da ne bo kdo mislil, da je to samo za odbornike društva, ne ne, nagrada velja za celotno društvo oz. za vse člane Društva podeželske mladine Metlika.

Poleg tega, da smo se prijavili na Naj projekt, ker letos ni bilo prida dosti drugih stvari, smo hkrati izkoristili priložnosti, da se ne samo lokalno, ampak tudi celotni Sloveniji pokažemo, da čeprav izviramo iz manjših vasi in mestec, zmoremo stopiti skupaj in razkažemo, kaj vse se skriva v prelepi Beli krajini. Namen videa je bil predstavitev društva, večjih in manjših znamenitosti Bele krajine, kako sodelujemo z Zvezo slovenske podeželske mladine, katere dogodke omogočamo članom in drugim, kakšna je naša vizija ter kakšno razmišljanje imamo na podeželju.

Ob tem bi se radi zahvalili vsem, ki so sodelovali pri nastanku videa, še posebej pa Marjani Šuštarič, ki si je izmislila naslov videa, Karolini Hlebec za res odlično pripravljeno pogačo, folklorni skupini Dragatuš in Martinu Pečariču, ki je povedal zaključno misel, ter vsem, ki ste glasovali za nas.

Za vse, ki si mogoče še niste ogledali videa, skenirajte QR kodo in želim vam nekaj lepih belokranjskih minut.

Avtor: Marko Hlebec

Do naslednjič,

Uredništvo Zvitice