Lana Škof je 18-letna Belokranjka, ki se z glasbo ukvarja že 12 let pa tudi tekmovanja ji niso tuja. Letos se je namreč udeležila Slovenske note – pevskega tekmovanja, ki promovira slovensko glasbo in nudi ustvarjalcem na področju slovenske glasbe prostor skupnega ustvarjanja. Namenjena je tudi iskanju neuveljavljenih pevk in pevcev, kar je odlična priložnost za Lano, ki pravi, da je glasba njena ljubezen.

Kdaj in kako si se začela ukvarjati z glasbo?

Z glasbo sem se začela ukvarjati že v prvem razredu, ko so me starši vpisali v glasbeno šolo v Črnomlju - takrat sem se začela učiti igranja diatonične harmonike, v 5. razredu pa sem se vpisala še na solo petje.

Kako so nate v mlajših letih vplivala tekmovanja?

Tekmovanja so bila zame velik izziv, ker sem bila vedno najmlajša in sem se primerjala s pevci, ki so imeli veliko več izkušenj kot jaz. Tako je moja samozavest hitro padala, ko pa sem dobila nekaj kilometrine, in sem se začela zavedati, kaj v resnici zmorem, je bilo vse popolnoma drugače.

Kako si premagala strahove, ki so se nabrali skozi leta podcenjevanja?

Pri premagovanju mi je skozi leta ogromno pomagala moja družina, saj so mi že od nekdaj stali ob strani in bili, ne glede na rezultat, vedno ponosni name. Poskušali so mi pokazati, da sem tudi sama dobra glasbenica - in tudi uspelo jim je.

Deluješ v zasedbi Džuboks. Kje nastopate in kakšno glasbo igrate?

Nastopamo na raznih porokah, obletnicah, maturancih in drugih prireditvah. Igramo raznovrstno glasbo, saj smo skupina, ki ni opredeljena na zvrst glasbe - igramo ogromno različnih zvrsti glasbe v različnih jezikih.

Na kakšno glasbo pa ti najraje žuraš?

Po navadi je to vedno balkan glasba, saj mi je najbolj domača.

Zmagala si na Glasu mladih 2019. Kaj je zate pomenila ta zmaga?

Ta zmaga mi je pomenila res ogromno, saj sem dobila neko odskočno desko. Po zmagi se mi je začel odpirati svet glasbe in dobila sem več priložnosti, da napišem in snemam svoje komade.

Kako so potekale priprave na Slovensko noto?

Priprave so potekale v Hrastniku in z ekipo smo se parkrat dobili, da smo posneli različne promocijske posnetke in intervjuje

Zakaj si se odločila sodelovati na tekmovanju?

V bistvu me je Slovenska nota sama poklicala, če bi hotela sodelovati, saj so videli moje posnetke na YouTubu in so želeli, da sem del tekmovanja, tako da nisem potrebovala avdicije.

Na finalnem večeru tekmovanja si se predstavila s pesmijo ‘Tvoj šepet’. Kako bi pesem opisala? O čem govori?

Vsako pesem si vsaka oseba razlaga po svoje - in sama sem najbolj vesela, če si tudi mojo pesem vsak predstavlja po svoje. Tako da pesem nima ravno neke zgodbe oz. pomena.

Kdo je tvojo pesem prvi poleg ekipe slišal?

Družina, saj so mi tudi oni pomagali pri zadnjih detajlih - da sem jo še izboljšala.

Kako se počutiš, ko pesem slišiš sedaj?

Na pesem sem se skozi teh par mesecev kar navezala, saj je drugačna, preprosta in ti gre hitro v uho.

Kako si zadovoljna z izidom Slovenske note?

Sem zelo zadovoljna. Ogromno mi pomeni mnenje žirije in ko sem videla, da sem od žirije dobila veliko število točk, se glede glasov publike in končnega izida sploh nisem obremenjevala.

Kakšni so tvoji cilji in največje želje v zvezi z glasbo?

Moji cilji so, da se prebijem na vrh slovenske glasbene scene in končno zaživim življenje, za katerega se že dolgo trudim. Če bom lahko živela z glasbo vsak dan ter se ob tem z njo tudi preživljala, bom najsrečnejši človek na svetu.

Avtorica: Kim Riznič