ERASMUS + USPOSABLJANJE ZA MLADINSKE DELAVCE

1.- 9. julij 2021, Drač, Albanija

Na usposabljanje »Power on Competencies«, v Albanijo, smo se z ekipo štirih prostovoljcev, izbranih s strani Mladinskega centra BIT Črnomelj, odpravili 1. julija v zgodnjih jutranjih urah, ko smo se zbrali na avtobusni postaji v Ljubljani in pričeli naše potovanje proti sončnem Draču v Albaniji. Ko smo prispeli v Tirano na letališče in končno uspeli prevzeti našo prtljago, nas je že čakal prevoz do hotela v Draču. V tistem trenutku nismo niti vedeli, a ko smo stopili z letališča, smo se poslovili od nošenja mask za celih 9 dni.

Ob prihodu v Horizont Hotel nas je sprejela Arlinda iz organizacije Together for life, ki ima svoj sedež v Tirani. Kot se to spodobi za Belokranjce, smo prišli prvi in smo lahko ta dan namenili počitku in ogledu okolice. Skupaj z Miho, Evo in Leonom smo se zvečer odpravili na sprehod ob plaži, kjer smo si privoščili vožnjo z »avtki« v lunaparku in testirali lokalno tiransko pivo in albanski konjak - Skenderbeu.

Naslednje jutro, po zajtrku, smo v konferenčni sobi hotela začeli s prvim spoznavanjem z ostalimi udeleženci projekta, ki so prišli ponoči in skupaj smo zajadrali v prvi del usposabljanja. Trenerka Ana nas je vodila skozi različne zanimive tehnike, da smo vsi na kratko predstavili sebe, organizacije iz katerih prihajamo ter svoje domače kraje. V Draču smo se zbrali udeleženci iz Italije, Romunije, Kosova, Albanije in Slovenije.

Naš urnik je vsak dan potekal enako – zajtrku je sledilo prvo srečanje dneva, ki je potekalo od 10.-11.15, vmes smo imeli pol-urni odmor za kavo, ki mu je sledilo drugo srečanje od 11.45-13.15, nato smo imeli čas za kosilo in se zopet zbrali v konferenčni dvorani od 15.-17. ure . Po tem popoldanskem srečanju smo imeli prosti čas, katerega smo izkoristili za druženje ob hotelskem bazenu ali na plaži, ki je po navadi trajalo še dolgo v noč.

Kot zadnjo aktivnost prvega dne smo imeli na urniku obisk centra mesta Drač, kamor smo se odpravili z mestnim avtobusom. Vožnja od hotela do mesta pa je bila dokaj pestra, saj so vsi vozniki v Albaniji zelo »korajžni« in dokaj brez strahu. Aktivnost, ki so nam jo pripravili za raziskovanje mesta se je imenovala »lov na zaklad«, razdelili smo se v skupine, dobili list z nalogami, ki smo jih morali izvesti po centru Drača in vse dokumentirati s slikami. Po končanih nalogah smo se vsi skupaj dobili v kavarni, kjer smo se še bolje spoznali in izmenjali izkušnje potovanj v Albanijo. Prvi večer smo namenili Italijanom in se vsi skupaj odpravili v bližnji bar ob plaži, kjer smo si ogledali nogometno tekmo Italija-Belgija (in seveda močno navijali za Italijo).

Naslednja dva večera smo namenili za medkulturno spoznavanje. Prvi večer so se predstavili Italijani ter Romuni, naslednji večer pa naša skupina, Albanci ter Kosovčani. Na medkulturnih večerih smo predstavili svoje države in svoje domače kraje skozi različne zabavne kvize, učenje tradicionalnih plesov ali pesmi in seveda ob pogostitvi avtentičnih domačih dobrot. Ob teh večerih smo se z vsemi udeleženci usposabljanja zelo zbližali, bolje spoznali in zelo zabavali. Prve tri dni na usposabljanju smo se učili o družbenih pravicah, aktivnem državljanstvu ter digitalnem državljanstvu, vključevanju, opolnomočenju mladih in o medvrstniškem izobraževanju.

Četrti dan je sledil obisk Tirane in sedeža organizacije Together for life. Ob prihodu v glavno mesto Albanije smo najprej skupaj odšli na ogled njihove pisarne, kjer so nam na kratko predstavili svoje delo. TFL je novinarska organizacija, ki dela na področju aktivizma, zagovarjajo človekove pravice ter se ukvarjajo z opolnomočenjem žensk in mladih. Predstavili so nam nekaj svojih publikacij in dosežkov na sodišču, s protesti ipd. Po predstavitvi smo se skupaj odpravili na ogled znamenitosti Tirane, in sicer ogled muzeja Bunk’art, kjer je predstavljeno življenje Albancev med 45-letnim obdobjem diktature. Po inavguraciji junija 1978 je diktator Enver Hoxha javnosti odprl protijedrski bunker, ki ga je zgradila takratna komunistična vlada. Ta bunker je petnadstropna palača s 106 sobami in zbirno dvorano, ki se razprostira pod zemljo. Danes je bunker spremenjen v muzejsko in umetniško središče. Ob ogledu te razstave se nas je večina počutila zelo tesnobno in neprijetno, saj je precej nazorno predstavljena kruta realnost albanske zgodovine. Po ogledu muzeja smo se podali po 90-ih stopnicah na vrh uranskega stolpa, s katerega smo imeli zelo lep razgled na celotno Tirano. Po ogledu mesta so nas organizatorji počastili z eno najboljših kosil v mojem življenju. Z navdušenjem smo si izmenjevali jedi, da bi lahko poizkusili čimveč okusnih jedi, ki so nam jih pripravili v restavraciji Fresh garden in prav vse je bilo domače in sveže. Vsi smo bili čisto navdušeni nad kosilom, še cel teden smo vsem razlagali o tem božanskem kosilu. Tako, da če se znajdete v Tirani vam zares priporočam kosilo v Fresh garden. Po kosilu smo imeli še prosti čas za spoznavanje Tirane po svoje – nekateri so zavili v bližnji koktajl bar, drugi pa so se odpravili do bazarja.

Zadnji trije dnevi usposabljanja so bili namenjeni praktičnemu usposabljanju, in sicer temu, da se naučimo pisanja koherentnih in zanimivih novic in člankov, prepoznavamo lažne novice in fotografiranju ter urejanju teh fotografij z različnimi programi. Spoznali smo tudi program Erasmus + in kaj vse ta nudi, ter pridobili nekaj informacij o pisanju samih projektov.

To je bil moj prvi Erasmus projekt, ki je name naredil zelo dober vtis. S tega 9-dnevnega usposabljanja sem s seboj odnesla veliko novega znanja, ki ga nameravam izkoristiti pri delu z mladino v društvih, pri katerih sem aktivna in pri pisanju novih projektov. Poleg znanja sem sklenila tudi zelo veliko dobrih novih prijateljstev z mladimi iz različnih držav in krajev, katerih se že veselim, da se spet kje srečamo. Po tej izkušnji že nestrpno čakam nove projekte, pri katerih upam, da bom spet lahko sodelovala z Mladinskim centrom BIT. Tudi vam toplo priporočam, da sledite objavam MC BIT, saj imajo veliko zanimivih in koristnih projektov, na katere ste vsi vljudno vabljeni.

Avtorica: Nika Brdar