Velikokrat, ko na vprašanje 'S čim se pa ti ukvarjaš v prostem času?' odgovorim z 'špilam v Dobréču' dobim začuden pogled in podvprašanje 'Kaj pa to je?'. Sicer se, po tako uspešnem letu, ki je za nami to zgodi vse bolj poredko pa vseeno. V nadaljevanju ti predstavljam kdo, oziroma kaj se skriva za imenom Dobréč.

Tamburaški orkester Dobreč je eden izmed vodilnih orkestrov v Evropi, ki je bil ustanovljen leta 1993 in od tedaj neprestano deluje, dosega vrhunske rezultate, razvija glasbeno ustvarjalnost ter povezuje mlade glasbenike naše regije. Odlikuje nas odlična dinamika, melodičnost, usklajenost ter samosvoj zvok, ki vsakič znova očara publiko. Ne prispevamo le k ohranjanju in prepoznavnosti slovenske kulturne identitete, temveč se tudi uspešno predstavljamo na mednarodnih tekmovanjih, gostovanjih, dosegamo različne množice, uspešno izvajamo različne glasbene žanre ter nenehno dokazujemo, da tamburaška glasba nima meja. Tamburaški orkester Dobreč se lahko pohvali s kar tremi samostojnimi zgoščenkami, z naslovi Dobreč, Marko skače ter Zvok najtišje drage, medtem ko je bila četrta zgoščenka, ki nosi ime Bela krajina le tebi, posneta v sodelovanju s pevcem Janezom Doltarjem. Na prav vsaki izvrstno predstavljamo svoj raznovrsten program in z dušo zaigrano glasbo, katere se ni mogoče naveličati. Orkester do leta 2012 vodi Anton Grahek, nato smo eno leto brez stalnega dirigenta, jeseni 2013 pa vodenje orkestra prevzame Gregor Zagorc, diplomirani komponist in dirigent, rojen v Srbiji, kjer je tudi zaključil glasbeno akademijo v Novem sadu.

Kako smo sploh prišli do tega, da smo znani kot eden izmed vodilnih orkestrov v Evropi? Zavrtimo čas 17 let nazaj, 7 let po naši ustanovitvi, ko se prvič udeležimo srečanja tekmovalne oblike a vendar sodelujemo zgolj v revijalnem delu, ker ne izpolnimo pogojev razpisa. Na srečanjih v prihodnjih letih se vsakič, z izjemo let 2011 in 2013, ko srečanje ni imelo tekmovalnega značaja, vrnemo domov z nazivom najboljših. Leta 2010 se prav tako prvič udeležimo tekmovanja v Osijeku, kjer osvojimo drugo mesto v kategoriji 'seniorski tamburaški orkestri'. Leta 2013 na Mednarodnem festivalu velikih tamburašev v Rumi zasedemo 2. mesto, le dve leti pozneje pa prvo, grand prix ter prvič naziv najboljšega orkestra na prostoru bivše skupne države.

Tik pred časom korone in obdobja socialne distance, davnega leta 2019, se zapišemo v zgodovino s prvo tamburaško opero na svetu, ki navduši vse generacije Slovenije in sveta. Vsa leta do tedaj pa pridno nastopamo in nabiramo naziv za nazivom.

V času našega delovanja se tako udeležujemo bolj in manj pomembnih nastopov ter tekmovanj in veljamo za enega vodilnih orkestrov v Evropi. Vse do 21. 8. 2021, ko na TamburicaFestu (Izjemno pomembnemu dogodku za vsakega tamburaša kot tudi ljubitelja tamburaške glasbe, saj je to priložnost, da se vsak orkester dokaže in pokaže svoje zmožnosti.) osvojimo naziv najboljšega tamburaškega orkestra na svetu! Tedaj prvič z zagotovostjo in brez zadržkov lahko naznanimo, da smo zares najboljši.

A to še zdaleč ni vse, od 9. 10. 2021 se lahko pohvalimo tudi z nazivom najboljšega orkestra v Sloveniji, saj smo se iz 40. Srečanja tamburašev in mandolinistov Slovenije vrnili z zlato plaketo, pohvalo, nagrado za najboljši izbor programa ter nagrado za najboljšega solista, kar nam služi kot dodatno potrdilo, da je naš trud poplačan, da smo upravičeno izpustili kakšno petkovo zabavo in se udeležili vaj ter da resnično vplivamo na slovensko kulturo in tamburaštvo sveta ter Slovenije.

Če te zanima kaj več o našem uspehu, nas hočeš podpreti ali pa si samo ogledati, kdo so posamezniki, ki so dosegli vse navedeno, nas spremljaj na našem Facebook profilu – Tamburaški orkester Dobreč, Instagramu – kuddobrec ali na Youtube profilu – KUD Dobreč.

Ivona Begović za jesensko izdajo Zvitice.