Vsakič, ko me nekdo vpraša, kaj študiram, in mu na to odgovorim »dietetiko«, se po rahli zmedi, češ kaj to sploh je, in kratki razlagi, da se gre o prehrani, začne …

»Jooj, zdej jem same »nezdrave« stvari.«

»Pa sej ja jem dost zdravo, ne jem belega kruha, cukra.«

»Ja jem ful zelenjave, sej to je zdravo, kaj ne?«

Najbolj zmagovalne izjave pa so, ko kdo opazi, da si vzamem npr. pohan zrezek in z velikim začudenjem vpraša: »Kaj ti to lahko ješ, ki to ni zdravo?« Seveda ne, če me kdo prijavi na faks, mi takoj pošljejo izpisnico, haha.

Saj ne, da bi me zmotilo, da me ljudje sprašujejo o prehrani, bolj me moti napačna interpretacija besed »zdravo« in »nezdravo«. Po vseh medijih, socialnih omrežjih, pa tudi v fitnesu, pri zdravniku ipd. velikokrat slišimo besedo »zdravo« v smislu, nujno je treba »zdravo« jesti! Če bomo »zdravo« jedli, bomo pa zdravi. Ne bomo imeli težav s svojim zdravjem, živeli bomo 120 let, ne bo problemov, ki se razvijejo s starostjo, a le če bomo »zdravo« jedli!

A kaj zate pomeni, da se prehranjuješ »zdravo«?

Za nekatere je »zdravo« prehranjevanje vegeterijanstvo/veganstvo, za druge je to prehrana brez ogljikovih hidratov, ali blažja verzija le te, ki bo brez sladkorja, belega kruha ipd. Za začetne fitnes navdušence je to mogoče riž in piščančji file na žaru z zelenjavo, vključno z vsemi prehranskimi dopolnili, ki pridejo zraven za povečanje mišične mase, pa tudi vsa visoko beljakovinska živila, ki se kot plevel, razraščajo na policah živilskih trgovin. Ne smem pozabiti, da za nekoga »zdravo« prehranjevanje pomeni restrikcijska dieta, ki bo bazirala na zelenjavno-sadnih smutijih ali juhah, ki jih veselo, po novem letu, predpisujejo vse ženske revije.

Zdravo prehranjevanje niso samo polnozrnati ogljikovi hidrati, piščanec, zelenjava in sadje. Pa tudi, da iščemo »zdrave« sladkarije in namesto navadnega krofa pojemo proteinskega brez slabe vesti, ker naj bi bil ta bolj »zdrav«, ni prava rešitev. Naj omenim še, kot zanimivost, proteinski krof ima približno enako energijsko vrednost kot navaden krof. Zame »zdravo« prehranjevanje pomeni uravnoteženo prehrano, ki zadosti potrebe mojega organizma, v kombinaciji z gibanjem. Torej, brez posebnih prepovedi, brez preferenčnih živil, ampak zgolj zagotavljanje potreb organizma. Če si zaželim po nedeljskem kosilu še sladico, si jo bom privoščila. Sladkor ni bawbaw, pomemben je zdrav, primeren odnos do takih živil. To pomeni, da ne boš pojedel celo škatlo Domačice, ampak samo 3 piškote. Na drugi strani solata, ki velja za »zdravo« živilo, bo lahko v večji količini, pri recimo starostniku, povzročila hudo zaprtje. Vsem je znan stavek »the dose makes the poison«, ki velja tudi pri prehranjevanju. V prenesenem pomenu nam lahko pove, da če bomo pojedli več kot telo potrebuje, se bo presežek energije shranil v obliki maščob, kar čez čas lahko vodi do prekomerne telesne mase, debelosti in ostalih kroničnih nenalezljivih bolezni. Ravno tako velja obratno, tudi prenizek vnos določenih hranil lahko vodi do pomanjkanja in drugih bolezenskih stanj.

Pa ne zamerit, če sem koga užalila. Ne obsojam nikogar, vsak ima svoj način prehranjevanja, ki mu ustreza. Zdravo prehranjevanje je vse, dokler zadostimo energijske potrebe organizma, in vse dokler, le-teh priporočenih vrednosti ne presežemo. Ne poznamo zdravih in nezdravih živil. Želimo si imeti zdrav odnos do hrane.

Avtorica: Nika Mežnaršič

Do naslednjič,

Uredništvo Zvitice