Na vsebino

Zvitica jesen 2018: Čas za javni prostor - prostor so tudi mladi

Študentska sekcija Čas za javni prostor smo v preteklih mescih aktivno sodelovali pri projektu celovitega razvoja naselij v krajevni skupnosti Petrova vas, ki ga je vodila Občina Črnomelj. Pri tem smo skušali učencem od 4. do 9. razreda OŠ Loka Črnomelj, ki prihajajo iz vasi te krajevne skupnosti približati prostorsko načrtovanje in razumevanje njihovega prostora. V ospredje smo postavljali spoznavanje lastnega kraja in njegove zanimivosti, jih poučiti o prostoru in njegovem pomenu, predvsem pa poudariti iskanje tistih vsebin prostora, ki njegovim prebivalcem in obiskovalcem prinesejo različne priložnosti.

Okolje in prostor sta med seboj tesno povezana, kajti delovanje človeka se neposredno odraža na okolje. Da pa je to delovanje urejeno in smiselno, je potrebno prostor načrtovati za prihodnost. To pomeni, da se prostor načrtuje za naslednje generacije, ki bodo v tem prostoru delovale. Iz tega razloga se je Občina Črnomelj pri načrtovanju krajevne skupnosti Petrova vas odločila, da je pomembno upoštevati želje in potrebe otrok, ki živijo v tem prostoru. Najmlajše generacije se morajo zavedati svojega prostora, v katerem živijo, kakšni potenciali in vrednote se pojavljajo ter jih znati tudi ceniti. Tako bodo znali vse te elemente v prihodnosti tudi ohranjati in izkoristiti sebi v prid. Poleg tega bodo oni tisti, ki bodo znanje in zavedanje prenašali naslednjim generacijam.

V sklopu treh delavnic smo vsi vpleteni, skupaj z učenci, izdelali analizo območja krajevne skupnosti Petrova vas, izpostavili pomembnosti in prednosti prostora ter skušali razviti priložnosti, ki bi jih to območje lahko imelo. Ugotovili smo, da se tu pojavlja veliko zanimivosti, ki jih lahko med seboj povežemo in iz tega razvijemo idejo, ki bo pozitivno učinkovala na bližnjo in širšo okolico. Zagovarjamo idejo, da se razvojne priložnosti izoblikujejo le tako, da sokrajani med seboj sodelujejo in imajo vizijo ter usklajeno delujejo za skupne cilje.

Z delavnicami smo otrokom približali prostorsko načrtovanje in jih seznanili, kako ta proces poteka. S to izkušnjo bodo lahko v prihodnosti sodelovali kot aktivni deležniki v procesu oblikovanja prostora, zavzeli svoje stališče in po potrebi izražali lastno kritično mnenje. Kot študentski kolektiv, ki se ukvarjamo s prostorom, smo veseli, da smo lahko prenesli nekaj našega znanja mlajšim generacijam in navdihnili katerega učenca, da v svojem kraju vidi priložnost za spremembo in željo po boljšem bivalnem prostoru.

Klemen Beličič, Polona Gorše, Martina Auguštin

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

http://klub-kbs.si
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj