Na vsebino

Zvitica jesen 2018: Tina Tomc - Sladkor ali sladilo?

Sladila so naravne ali sintetične spojine, ki imajo v primerjavi z belim sladkorjem (saharozo) bistveno večjo sladilno moč in manjšo energijsko vrednost. Sladkost posameznih sladil je odvisna od zgradbe molekul. Z njimi ponavadi nadomeščamo namizni sladkor. Za zdrave odrasle se priporoča, da vnos enostavnih sladkorjev ne bi presegal 10% dnevnega vnosa energije, priporočila za prehrano otrok pa se gibljejo pod 5% dnevnega energijskega vnosa.

Sladila so najpogosteje dodana slaščicam, pijačam, živilom za posebne prehranske namene, najdemo pa jih tudi v mlečnih izdelkih, predpakiranih izdelkih in žvečilnih gumijih, na katerih običajno lahko zasledimo napise kot so: brez sladkorja, z zmanjšano energijsko vrednostjo in podobno.

Dandanes se vse bolj uporabljajo nizkoenergijska sladila kot so aspartam, saharin, stevija in sukraloza za zamenjavo ali delno nadomeščanje dodanega sladkorja v živilih in pijačah. Ker so ta sladila skoraj brez kalorij, je potem posledično dnevni energijski vnos zmanjšan. Pojavlja se vprašanje ali prisotnost sladil v pijačah vpliva na apetit in dnevni vnos energije. V zadnjih letih se širijo špekulacije, da bi lahko uporaba nizkoenergijskih sladil povečala tveganje za nastanek prekomerne telesne mase ali celo debelosti, saj naj bi sladila povečala potrebno po sladkosti. Pretekle raziskave glede preučevanja nizko kaloričnih sladil v povezavi s telesno maso so ustvarile mešane rezultate.

Nekatere snovi za slajenje, kot so fruktozni sirup, agavin sirup in glukozno-fruktozni sirup, vsebujejo večje količine fruktoze, ta pa je lahko skupaj s prekomernim energijskim vnosom povezano s trebušno debelostjo, zamaščenimi jetri ter zvišanimi trigliceridi. Tudi pri slajenju z medom se moramo zavedati, da gre za energijsko bogato živilo ki ga večinoma sestavljajo enostavni sladkorji, zato ga je potrebno uživati v zmernih količinah, tako kot tudi vsa ostala sladila in sladkorje.

Bolj pomembno je, da poskušamo uporabo sladil in sladkorja čimbolj zmanjšati in tako telo odvaditi od zasvojenosti. Seveda pa se ni potrebno popolnoma odreči vaši najljubši sladici, zato si jo tu pa tam le privoščite.

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

http://klub-kbs.si
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj