Na vsebino

Zvitica poletje 2018: Čas za javni prostor - Črnfest - Dobro za vse, tudi za javni prostor

V starem mestnem jedru Črnomlja se vsako leto zgodi en poseben preobrat v javnem prostoru. Mestno jedro, ki ga poznamo predvsem po avtomobilih, polnih parkirnih prostorih in praznih ulicah, dobi v zadnjih treh tednih avgusta prav posebno vzdušje. To vzdušje se imenuje Črnfest. Kot študenti prostorskih študijev Črnfest ne dojemamo le kot festival, ki predstavlja poletno popestritev dogajanja v Beli krajini, ampak kot pozitivno spremembo v prostoru. Ta sprememba pa je lahko povod k izboljšanju kakovosti črnomaljskega mestnega središča.

Pri razvoju mestnih središč je vedno v ospredju to, da je prostor privlačen za obiskovalce in prebivalce mesta. Privlačen prostor pa ni samo vizualni del prostora, ampak so to tudi vsebine, ki se dogajajo znotraj zidov mestnih središč. Kot opažamo, je črnomaljsko mestno središče prazno in monotono, zato je nujno uvesti spremembo. Potrebno je dvigniti kakovost za prebivalce na vseh ravneh, za dnevne migrante ter domače in tuje goste. Pri tem pa gre predvsem za povezovanje trgovcev, gostincev in vseh deležnikov (otrok, staršev, študentov, turistov itd.) v mestnem središču in prav to v Črnomlju ustvarja festival Črnfest. Zato lahko z gotovostjo trdimo, da je festival Črnfest oblikovalec javnega prostora in ga bogati na različnih ravneh.

Najpomembnejši vpliv na prostor ima s socialnega vidika. Mestno središče zopet postane prostor srečevanja, druženja in izmenjevanja znanj. Lokalni ponudniki se lahko vračajo v mestno središče zaradi večanja obiskovalcev mesta. Na tak način sodelujejo javne inštitucije, gospodarstveniki in posamezniki, ki si želijo ponuditi širok spekter aktivnosti, ki izboljšujejo kakovost mestnega središča.

Drugi vpliv, ki ni zanemarljiv, pa je privabljanje tujih in domačih gostov. Urbani festivali, kot je Črnfest, so magnet za številne obiskovalce in posledično pospešujejo razvoj urbanega turizma. Črnomelj kot mesto z bogato zgodovino, ohranjeno kulturno dediščino ter zanimivo arhitekturo ima odlično izhodišče za takšen razvoj. Z razvojem urbanega turizma se izboljšuje ponudba blaga in storitev, ureditev bivalnih okolij in infrastrukture ter popestritev kulturno-umetniške ponudbe mesta. Vse to pozitivno vpliva na lokalno prebivalstvo, to pa s pozivnim odnosom do svojega bivalnega okolja igra pomembno vlogo pri oblikovanju podobe mesta.

Vsi ti pozitivni vplivi na prostor se na žalost odvijajo le v obdobju Črnfesta, Jurjevanja in posameznih dogodkov, ki jih organizira Občina Črnomelj vse leto. Zato je pomembno, da prebivalci Črnomlja prepoznajo določene pozitivne lastnosti, ki jih ustvarjajo takšni dogodki in jih prenesejo v svoj vsakdan. Naj bo staro mestno jedro prostor srečevanja in druženja večkrat na leto, sprehodimo se skozi mesto in pogosteje obiščimo lokalne ponudnike v mestnem jedru. Kajti prostor si ustvarjamo mi sami in ustvarimo si festivalsko vzdušje vse leto.

Kolektiv Čas za javni prostor

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

http://klub-kbs.si
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj