Na vsebino

Zvitica poletje 2018 - Patricia Blažič: Od trte do vina

Študenti 2. letnika agronomije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani se letos preizkušamo v pridelavi in predelavi vina. Delujemo pod imenom Levant. Levant pomeni veter vzhodnik. Ime smo si izbrali, ker želimo vnesti svežino in občutek brezbrižnega uživanja v poletju. Ekipo Levant sestavlja sedem sošolcev in dobrih prijateljev, in sicer Patricia Blažič iz Črnomlja, Urška Blejec iz Ljubljane, Petra Sanabor iz Ravenj na Krasu, Nika Hillmayr iz Ljubljane, Nina Jarkovič iz Broda v Podbočju, Mark Istenič iz Ljubljane in Benjamin Agić iz Postojne.

Sorto pokalca smo si izbrali s tem namenom, da jo približamo vsem tistim, katerim je neznana, hkrati pa jo želimo vrniti v ožji izbor uporabnikov vin. Ime pokalca je dobila po poku, ki ga zaslišimo, ko v ustih stremo jagodo tega grozdja. Gre za staro briško sorto z drugim imenom črna rebula. V ustih je izjemno polna, prijetno grenka, mladostna, s povsem samosvojo noto taninov, ki je nismo vajeni pri drugih rdečih vinih iz naših vinogradov. Sorta daje temno okusno vino, rodi redno in dozoreva zgodaj. V Italiji se v glavnem trži pod imenom schioppettino. Naši zamejski vinarji so zaslužni, da je pokalca kot sorta sploh preživela. Pred popolnim izginotjem jo je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja rešil vinar Paolo Rapuzzi. Pri obnavljanju vinogradov je sklenil, da bo vzgajal samo avtohtone sorte. Izbral je pokalco, ki je rdeča sorta. Našel jo je na slovenski strani meje, v Golem Brdu ob mejni reki Idriji, kjer še danes obstaja izvorni vinograd.

Skupaj z ekipo Levant znova želimo vrniti staro iz zapuščeno sorto pokalca v širšo uporabo. Odločili smo se, da v prihodnosti obudimo zanimanje za pridelavo vin mladim iz vseh slovenskih regij. Želimo, da slednji ohranijo in namenijo večji pomen tradiciji vinogradništva. Vsekakor je panoga, ki ima prihodnost, če jo bomo le vedeli izkoristiti. Menim, da si prihodnost vinogradništva in vinarstva zasluži več pozornosti in da dobi več podpore kot doslej. Večina nas ima doma vinograde, a slednje žal obdelujejo starejše generacije. V zadnjih letih se je odnos do vina zelo spremenil, pri čemer se sprašujem, ali se današnje mlajše generacije sploh zavedamo pomena vina.

V juniju 2018 smo se z ekipo Levant prijavili na natečaj Lidlov mladi vinar. Cilj natečaja je iskanje perspektivnih mladih vinarjev kot oblika nadgradnje študentskega dela, kjer v timu sodelujemo nadobudni študenti, ki želimo pridelati svoje vino. Skozi začetne faze pridelovanja smo se naučili novih veščin, ki nam bodo v prihodnosti pomagale v smeri vinogradništva. Zaključek natečaja bo novembra 2018, ko bo vino Levant ustekleničeno in ocenjeno s strani komisije. Predstavili se bomo tudi decembra na Slovenskem festivalu vin. Spremljajte nas na socialnih omrežjih: Facebook, Instagram (vino Levant/wine Levant) , kjer lahko vidite napredek in razvoj vina Levant. Zagotovo se bo našel kdo izmed vas, ki ga bo zanimalo ohranjanje tradicije vinogradništva naših prednikov še naprej.

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

http://klub-kbs.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj