Na vsebino

Zvitica spomlad 2018: Kristian Asani - Predstavitev podjetniškega inkubatorja

Prošle so že dve leti, od kdj je i Bela krajina ratala prava valilnica podjetniških idej, projektof i mladih podjetij. Razvojno informacijski center Bela krajina je namreč marca leta 2016 fspostavu podjetniški inkubator. Glavni namen Podjetniškega inkubatora Bela krajina je nudit podporo inovativnim potencialnim podjetnikom (inovativni posamezniki, dijaki, študenti, pedagoški delavci, raziskovalci ipd.) a i novim i obstoječim podjetjem. Inkubator predstavlja podporno okolje za razvoj i promocijo podjetništva v regiji. S svojim delovanjem fpliva na povečanje števila novoustanovljenih podjetij, povečanje stopnje preživetja i rasti mladih podjetij (startup podjetja s potencialom hitre rasti). Na splošno prispeva k privlačnosti območja za kreativne posameznike s podjetniškimi idejami i nudi podporo pri prepoznavanju inovativnih tržno zanimivih zamisli i pomoč pri njihovi realizaciji.

Kaj lahko f praksi dobite dijaki/študenti s strani inkubatora? Če mate kako inovativno podjetniško idejo, se lahk oglaste pr nas i mi vam bomo s pomočjo zunanjih svetovalcev najprej ocenli idejo, pol pa pomagali pr njeni realizaciji. V coworking skupnost se za 25 evrof (plus DDV) na mesec lahko kot posameznik vključi vsakdo, ki je naveličan delat duma oz. si želi delit 'so-delavni' prostor z drugimi ustvarjalci iz svoje ali sorodnih panog. Pri tem sploh ni važno, al ma posameznik že ustanovljeno podjetje, pomembno je smo to, da si želi ustvarjat v ustvarjalnem okolju, kjer prihaja do spontanega mreženja i prenosa znanj. Ob tem lahko koristite tudi različno opremo. Ob pohištvu so to: internet, računalniška oprema, 3D tiskalnik, 3D skener, lasersko gravirni i rezalni stroj, 360-stopinjska kamera, očala za navidezno resničnost i drugi visokotehnološki pripomočki. Poleg tega so članom na voljo i mentori iz različnih področij, npr. Boris Pfeifer, ki velja za enega najuspešnejših slovenskih inovatorof.

Na drugi strani se pa lahk v inkubator fčlanijo i podjetja – mlada, dakle mnj ko pet let delujoča, inovativna podjetja, ki zaposlujejo visoko izobražen kadr i kažejo določen potencial za nadalno rast. Tko ko posameznikom so tudi podjetjem poleg infrastrukture (pisarne) na voljo storitve, ki vključujejo mentorstvo, promocijo, računovodsko svetovanje, pomoč pri prijavah na razpise i drugih pravno formalnih zadevah.

Poleg podpore našim članom organiziramo i različna motivacijska i strokovna predavanja ter tematske delavnice za širšo javnost i s tem podjetniško izobražujemo vlko število ljudi. Sodelujemo tudi z izobraževalnimi i drugimi institucijami. Skupaj s Podjetniškim inkubatorjem Kočevje bomo tk letos organizirali Startup vikend Pokolpje, ki bo potekal v jeseni i na kerem bojo posamezniki izpili i dodelali svojo idejo s pomočjo mentorjev, na koncu pa tekmovali med sabo i v primeru zmage dobili bogato denarno nagrado.

Tri lokacije, različne dejavnosti

Podjetniški inkubator Bela krajina deluje na 3 lokacijah oz. enotah v Črnomlu, i sicer v:

  • Enoti Stratus (Poslovna hiša Stratus, Ul. heroja Stariha 19), kjer domujejo bolj storitvene i visokotehnološke dejavnosti (trenutno 9 podjetij).
  • Enoti Stara lekarna – nekdanja lekarna na Kolodvorski je namenjena rokodelstvu i obrti, dizajnu, tekstilni obrti, predelavi naravnih materialov i uporabni umetnosti.
  • Enoti TRIS Kanižarica f poslovni coni, ki je namenjena proizvodnji, saj je tam velika delavnica, nastaja pa tudi FabLab laboratorij.

V inkubator je trenutno fključenih 14 podjetij i 16 posameznikov. Pofpraševanje za članstvo v inkubatorju še zmerj raste, zto si prizadevamo tudi za prostore i aktivnosti v Metliki i Semiču. Prijavljamo se tudi na različne razpise i se tko borimo za dodatna evropska sredstva, ki bi še izboljšala naše storitve, da bi lhko posameznikom i podjetjem še bolj pomagali. Več o inkubatorju si lhko preberete na naši spletni strani: www.inkubator-belakrajina.si al pa napište mejl na [email protected]. Z veseljem vam še bolj predstavimo naše storitve i prostore.

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

http://klub-kbs.si
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj