Zvitica v belokrajnščini. Uau! Kaka dobra ideja. No, zdej pa ko sm začela pisat, pa vidim, da lahko je govorit, a pisat bogami ni. Edina dobra stvar je, da ne rabim čekirat, kere besede sm uporabla i natančno it čez besedilo, da vidim, ak je vse v dvojini al ni. Tk da vsaj enkrat bo mogoče glede tega urednica mela lažjo glavo, a smejalne mišice ji bo pa sigurno skurlo.

Ko smo že glih pr naši ljubi belokrajnščini oziroma v mojem primeru črnomalščini. Lepo je, da ohranjamo narečje i da ko pridemo v Lublano, ne začnemo po žabarsko mlatit. Se mi zdi, da glede tega smo pa kr zavedni. Tudi naše prostovoljke (Evropska prostovoljska služba) so takega mnenja, plus, navadle so se, da je naš jezik itak ful drugačn ko prava slovenščina. Včasih jim sploh niso neke stvari jasne, zt k one se naučijo slovnično pravilno, pol jim pa mi povemo čist drugač. Tk da zdej majo v zvezkih pisano v angleščini, pol pravilen slovenski prevod, pol pa še po naše. Plus tega, sploh Anna, ki prihaja iz nemščine, kuži neke zadeve sm zt, k mamo neke nemške izraze, npr. kuplinga. Njim najbolj zanimivi, oziroma kaj so se prvo naučile, je blo: vžigalnik je fajrcek, zajtrk je fruštik, otroci so dca i vsi pušijo i nihče ne kadi. Da vsi drug drugega zovemo: »Ej, stari!« I ko koga srečaš, rečeš: »Bok!« I ko greš, sm dodaš: »Ajde.« I da greš domuh al pa: »Grem duma.«

Ampak, ok, da prešaltam na to, kaj se trenutno pri nas v MC BIT dogaja, se je dogajalo i kaki so nam plani za nprej.

Spet smo odprli pisarno! Tk da vsi vableni k nam v pisarno v gradu, mamo nova vrata i okna i direktor je stene prebelu, tk da je ful fajn. Pisarna je odprta vsak dan od 9.00 vjutro do 15.00 popoldan, tk da ko čakate na bus al pa se nimate kam dat, pridte k nam, mamo i čaj i vodo i kavo. Wc-ja pa še nimamo i ga baš nestrpno čakamo, valda bo do Črnfesta.

Pisarno smo odprli z eventom oziroma predavanjem naše doktorke Marije, ki je pripravla predavanje o spolno prenoslivih boleznih. Morm rečt, da smo dobili neke informacije oziroma podatke, kateri so nam bli čist nepoznani. I kot pravi ona: »Bolje preventiva ko kurativa, so use condoms!«

25. aprila smo na Srednji šoli Črnomelj obeležili dan Evrope, kjer so dijaki na različnih delavnicah dobili informacije o Erasmus+ programu. Opažamo, da na splošno mladina kljub tuk vlkemu pretoku informacij še zmerj nima informacij. Zt majo zdej na šoli info tablo, kjer jim točno, piše, kaj je to mladinska izmenjava, kaj je to Evropska prostovoljska služba i kaj je to trening oziroma usposablanje. Tam bojo, oziroma so tudi informacije o odprtih projektih, ki jih ponuja MC BIT – kam v tujino se lahko gre. I tu še enkrat povdarjam, da so ti projekti popolnoma brezplačni. Imaš krito nastanitev, potne stroške (da, avionsko karto tudi) i prehrano. Tk da, navali narode!

21. aprila smo skupaj s skupino Čas za javni prostor izvedli tudi delavnico poslikave tekstila »S kreativo v mestno jedro - odtis našega mesta«, kjer smo z naših lepih jaškov črnomalske grbe odtislni na majce in bombažne vrečke. Lepo, da se v starem mestnem jedri spet nekaj dogaja. Itak pa prihajajo topli mesci, festivali i razni dogodki, tk da bo črnomalska mladina spet prispevala k oživitvi nam ljubega starega mestnega jedra.

Konec aprila smo gostili tudi usposablanje mladinskih delavcev, glavni organizator pa je bla organizacija iz Brusla. Usposabljanje je združevalo 20 mladinskih delavcev iz cele Evrope, tema pa je bla preprečevanje sovražnega govora, vklučevanje ranlivih skupin v lokalno okolje ter promocija oziroma ozaveščanje o pomembnosti mladinskega dela.

Še zajdna stvar, ta je sm za ženski spol. Skupaj z Zavodom Nefiks iz Lublane smo odprli prjave na projekt Kolegice. Kaj je to? To je en zanimiv program, kjer punca, ki se prijavi, dobi svojo mentorco (žensko z uspešno kariero) iz področja, ki tudi njo zanima oziroma je iz tega področja diplomirala ali se še vedno izobražuje. Mentorca ji svetuje, pomaga širit socialno mrežo in zt je vstop na trg dela za to punco v programu verjetno malo lažji. Več informacij najdete na naši spletni strani, kjer je vse lepo obrazloženo.

Ne pozabit lajkat našo fejsbuk stran i instagram profil! Ajde bok i pridte kaj f pisarno nas pogledat. Nove face zaželene i dobrodošle.