Na vsebino

Zvitica spomlad 2018: Študentska kuh'na - Klavdija Lakner: Belokranjsko cvrtje

Jurjevanje, kjer ste lahko okusili belokranjsko kulinariko, je za nami, @Klavdija Lakner pa priporoča, da belokranjsko pripravite tudi doma.

Študentska kuhna

Belokrajnsko cvrtje s pomladno krompirovo solato

Za eno 6 ludi rabiš:

Za belokrajnsko cvrtje:

- 1 kilo mletega svinskega mesa

- eno 3 stroke česna

- sol, popr

- šopk petršila

- 3 jajca

- 0,2 kile moke

- 2 deci mleka

- svinsko mast /olje za pohat

Za krompirovo solato:

- 1 kilo krompira

- 1 pest zmrznjenega graha

- 10 šparglof

- 10 redkvic

- 1 mjnši por

- olivno olje

- bel balzamičn kis

- 2 žličke zenfa

- sol, popr

- par vejic drobnjaka

Priprava:

Par ur pred južno dej kuhat cel krompir za kako slabo uro. Da je dost kuhan, znaš tk, da ga pikneš z vilco i če se ga da prepikat brez truda, je kuhan. Grah i špargle dej v slan krop za kakih 5 minut i ko so kuhani, jih odcedi i pusti da se ohladijo. Redkvice i por na tnko nareži. Ko je krompir kuhan, počak, da se malo ohladi i ga olupi i nareži na tnke rezine. Ko je krompir še topl, ga posoli i polij z malo olja i kisa, da se napoji. Pol malo počak, da se ohladi do mlačnega i dodaj še špargle, grah, redkvice i por. Na koncu dodaj zenf, še malo okisaj po okusu. Če je vse skup presuho, lahk daš i malo vode. Dokler ne zrihtaš še cvrtja, dej solato v hladilnik.

Testo za cvrtje zrihtaš tk, da prvo jajca ločiš na rumenjake i beljake. Iz beljakof stepi sneg, a rumenjake stepi skup z mlekom i moko i malo posoli. Ko je testo gladko, dodaj sneg. To vmešej počasi na roke s kuhanco al pa metlco, da bo testo rahlo. Meso posoli i poprej od oka, dodej na drobno narezan česn i petršil i fse skup dobro premesi. Iz te mase naredi polpete i jih pusti pu ure, da si počinejo. Olje al pa še bulje svinsko mast, če jo maš, v globoki posodi fjn segrej. Polpete pomakej v testo i jih počasi pohaj na vsaki strani prbližno 4‒5 minut, tk da bojo lepo zlatorumeno pečene. Odlagaj jih na papirnate brisačke, da ne bojo premstne. Če ti ostane kaj testa, ga lahko spohaš posebej, tk da ga z eno žlico zajemaš z drugo pa flikneš v vroče olje za par minut, podobno ko če bi delau miške.

Belokrajnsko cvrtje postreži s solato, ki jo okrasiš še z nasekljanim drobnjakom. Zravn si pa kr natoči en zaslužen špricr.

Dobr tek!

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

http://klub-kbs.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj