Na vsebino

Zvitičinih "Top 3 belokranjskih"

Knige:

Jože Dular: Mesto nad Bojico

Zgodovinski roman Jožeta Dulara prkazuje zgodbo dveh finih rodbin v Metliki v drugi polovici 19. stoletja. Čez pisane i svobodne dialoge lhk spremlamo tragično lubezensko zgodbo grajske hčerke Ide i nihovega hlapca, na drugi strani pa spoznamo meščane, ki ustanavlajo čitalnco, gasilsko društvo, hranilnco … Zgodba je napisana ko povest, v keri bralc odkriva preteklost čez resnična zgodovinska dejstva, ki so prpletena s pisatlovo literarno domišlijo.

Oton Župančič: Čez plan

Zk brat Župančiča 140 let po negovi smrti? Zt k pesniška zbirka Čez plan razkrije pesnika v drgačni luči. V luči, ki nam daje upajne i zagon za sedajnost. Vitalizm, vola do živlenja i optimizm, ki teče čez pesnika f teških cajtih ob izgubi prjatlof, ob težavnosti pesniškega šihta i ob problemih fsakdana vlečejo bralca nprej. V zbirki lhko tk zasledimo bivajnske, lubezenske i prpovedne pesmce. Župančič se z verzi, v nam mejn poznanih pesmih Pokopališče sv. Barbare, Narodno blago, Druga, Doma, Hudič in kvartopirci, vrača tudi nzj k svoji nejvečji lubezni – Beli krajni.

Lojze Krakar: Nekje tam čisto na robu

Pesniško zbirko polnejo dva vsebinsko dopounuojoča tona. Prvi opisuje grozo, isto obup, slutno i vizijo smrti i spomin na smrt – semiški pesnik je mladost preživu v reštu i koncentracijskih taboriščih. Pošastno doživlajne krematorijskega mesta se rine v negova premišlevajna o človeku i vrednotenja fseh človeških stvri. Drugi ton, ki je bl glasn od prvega, je ton nasprotovajna, lepote, dobrote i vere v živlenje i neki v ozadju isto vere f ta koščk sončnega sveta, svoj lepi rodni kraj, Semič.

Glasba:

POP: Andet Akvepop – Za2

Viniški brati Gašper i Primož so skupa z Martino napravili pop uspešnico, ki se je odma primila radijskih postaj in src slušateljev.

RAP: Izbrani - Se še spomneš

Izbrani belokranjski reperski trio, ki je več duga leta delal, si je za pevko izbral Niko Babić (fčasih Strgar). Izpala je odlična pesmica, ki si jo marsigdo večpot zavrti.

DISCO: Magnifico - Silvija

Robert Pešut se je kot sin belokranjske matere zapisal na široki svetski zemljevid. Silvija, s kero mu sicer ni ratalo na Eurovizijo, mu je pa ratalo v pesmarico zimzelenih.

Film:

Tonček - Mama, kej dns nebo dana?

Film z zgodbo, ki govori o pokvarjenosti sveta. Scenarij za njega so napisali Miomir Čikić i Uroš Raztresen, osnova pa je bla črtica z naslovom Mama, kej dns ne bo jutra?, ki jo je pred desetimi leti v knjigi Povej jim objavu belokranjski humorist Toni Gašperič. Gre se o fantičku, ki živi v jako teških razmerah, živlenje pa mu otežijo še barabe, ki mu v eni noči naredijo sprdačino. To ga natera na to, da pomisli, da dana sploh več ne bo.

2. in 3. My way 50 in Peter vs. Harry

Dva dokumentarca narejena znotr ene familije. Ida i Maja Weiss so posnele dva sočna dokumentarna filma. Maja za svoj dokumentarec pravi, da je ko »umetničin mladostniški menopavzni portret«. To že samo po sebi vabi h gledanju. Obdva dokumentarca nas povabita v njihovo intimo – Maja v smislu avtoportreta, Ida pa f partnerski odnos.

Vir: http://klub-kbs.si
Klub belokranjskih študentov

Klub belokranjskih študentov

KBŠ

http://klub-kbs.si
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj