Na vsebino

Črnomaljski planinci na Nanosu

Nanos je s 1262 metri nadmorske višine najbolj znana in oblegana gora na Primorskem. Obiskujejo jo planinci z vseh strani, najbolj oblegana pa je z Razdrtega. Tako smo ga na lepo sončno nedeljo obiskali tudi planinci PD Črnomelj.

Izpred Osnovne šole Loka se je z avtobusom podalo na pot enaintrideset planincev. Pot nas je vodila skozi Žužemberk, Ljubljano do Razdrtega, kjer je bilo naše izhodišče pohoda. Na velikem parkirišču smo izstopili iz avtobusa, se opremili, malo podložili in pričeli s hojo. Najprej po poti skozi travnik do razcepa poti. Tu smo se razdelili v dve skupini, ena po lažji – a daljši, druga pa po bolj strmi – zahtevnejši poti na vrh. Ta je zahtevala malo več pazljivosti, lahkega plezanja, zahtevnejša mesta pa so zavarovana z varovali. Prehodili smo 666 višinskih metrov in po slabih dveh urah prispeli na vrh Pleše, kjer stoji oddajnik. Razgledi proti Postojni, Snežniku, Vremščici in na avtocesto globoko pod nami nas niso razočarali. Ker je bilo vetrovno, smo na hitro naredili gasilsko sliko in sestopili do Vojkove koče, ki stoji v gozdičku pod oddajnikom. Ker je še vedno v fazi obnove, je vseeno poskrbljeno za okrepčilo v zabojniku poleg koče. Kmalu za nami so se nam pridružili še pohodniki z lažje variante. Po počitku in kljub lepemu vremenu, je bilo potrebno zapustiti prijetno lokacijo.

Za sestop smo izbrali grebensko pot v smeri Vipave, do cerkvice Sv. Hieronima. Od tam pa nazaj proti Razdrtemu, kjer nas je čakal avtobus. Prijetno utrujeni, a vendar zadovoljni smo na poti domov naredili postanek še v Žužemberku za sladoled ... Domov smo prišli v poznih popoldanskih urah.

Vir: PD Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj