Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Anton Oven

Anton Oven, slavist, publicist.

Rojen 1905 v Stranski vasi (pri Semiču), umrl 19. maja 1942 v Beli krajini.

Rojstni dan Antona ni znan.

Antonov oče (prav tako Anton) je bil doma iz vasi Vino pri Grosupljem je, kot mnogi Slovenci poskusil srečo z začasnim delom v Ameriki in tudi uspel. Po povratku v domovino je želel kupiti primerno kmetijo na kateri bi lahko ustvaril družino. Tako se je srečal tudi s Prešarjevimi, ki so zaradi hudih finančnih težav prodajali kmetijo. Tu pa mu ni bila všeč le kmetija, pač pa tudi hčerka Ana in se je priženil v Stransko vas. S soprogo sta domačijo zopet postavila na noge. Prvorojenec je dobil ime Anton, sledilo pa mu je še 8 sorojencev. Mladi Tone se je izkazal v šoli in nadaljeval šolanje na gimnaziji v Ljubljani. S sošolcem in rojakom Štefanom Šobarjem iz Gornjih Laz (v njihovi hiši doživi katastrofo prva belokranjska partizanska četa) sta načrtovala vpis na medicinsko fakulteto, a se je Oven zadnji trenutek premislil in vpisal na slavistiko v Ljubljani kjer je leta 1930 diplomiral. Sočasno je v Pragi študiral češčino. Še isto leto je pričel s prvo službo na Državni gimnaziji v Mariboru. Kot profesorja so ga pogosto premeščali – dvakrat v Ljubljano, pa zopet v Maribor in na koncu na Ptuj. V tem času se je pojavila tudi obtožba, da je komunist, a to zagotovo ni bil, pač pa zagret narodnjak in precej naprednih idej. Kapitulacija Jugoslavije ga je doletela na Ptuju (zaradi šibkega zdravja ni bil mobiliziran k vojakom) kjer so Nemci nanj razpisali nagrado 10.000 mark. Uspelo mu je pobegniti domov v Belo krajino kjer naj bi sodeloval pri dogovorih o ustanovitvi OF. Sam je bil vključen v organizacijo Stara pravda (vodja dr. Črtomir Nagode), ustanovno članico OF, ki pa je bila pozneje izključena zaradi Nagodetovega nasprotovanja Kidriču. Menda se je zbliževal s četniki Draže Mihajloviča, takrat zakonitega kraljevega predstavnika. Ker ni podprl komunistov in kazal očitne težnje po organizaciji nekomunističnega odpora okupatorju je bil neke noči odpeljan iz doma v partizansko taborišče na Brezovi rebri, kjer je bil po mučenju umorjen. Uradna verzija je govorila o ustrelitvi ob poskusu pobega pred zaslišanjem.

Ko je za njegovo ugrabitev izvedel prijatelj dr. Šobar (partizanski zdravnik) ga je poskušal rešiti, a je na kraj usmrtitve prišel prepozno. Po njegovi usmrtitve je bilo vse njegovo imetje uničeno, tako, da o njegovem početju ni nikakršnih otipljivih dokazov.

Anton Oven je izdal knjige:

  • Ksaver Meško – njegov razvoj v življenju in literarnem udejstvovanju 1934,
  • Dr. France Prešeren: Krst pri Savici, romantična pesnitev, 1935,
  • Češki učbenik, 1937

Leta 1937 je pričel izdajati revijo Mrtva straža.

Vir: KP Kolpa

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
22
37
45
55
67
77
83
91
10
21
23
24
26
27
30
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj