Na vsebino

Število alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč se ne zmanjšuje

Na Policijski upravi Novo mesto ugotavljamo, da se kljub številnim preventivnim in represivnim aktivnostim, ki jih izvajamo skozi vse leto, število alkoholiziranih povzročiteljev nesreč ne zmanjšuje. Letos smo obravnavali 133 prometnih nesreč, ki so jih povzročili vozniki pod vplivom alkohola, v enakem obdobju lanskega leta pa 119.

Povprečna stopnja alkoholiziranosti pri povzročiteljih znaša visokih 1,4 promila in tudi ta se v zadnjih desetih letih ne znižuje. Alkoholizirani vozniki največ nesreč povzročijo zaradi neprilagojene hitrosti, močno pa je v porastu vzrok zaradi nepravilne strani in smeri vožnje. Policisti na našem območju med kontrolami prometa letno obravnavajo okoli 1400 kršitev zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Decembra se običajno še poveča število voznikov, ki za volan sedejo pod vplivom alkohola. Ugotavljamo, da so v zadnjih letih mladi vozniki bolj odgovorni, kar pa ne moremo trditi za starejše. Ne drži splošno prepričanje, da so pijani vozniki na cestah le v večernem in nočnem času - vse več primerov ugotavljamo v jutranjih urah in v dnevnem času. Do konca decembra bomo zato pogosteje preverjali psihofizično stanje voznikov motornih vozil, več pozornosti pa bomo namenjali tudi ugotavljanju vožnje pod vplivom prepovedanih drog. Voznike pozivamo, da upoštevajo cestno prometne predpise in za volan sedejo le v ustreznem psihofizičnem stanju - brez vpliva alkohola ali prepovedanih drog.

Vir: PU Novo mesto
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj