Na vsebino

Kako se porabljajo sredstva za Rome v črnomaljski občini

Romsko naselje v Kanižarici. Foto: A.R.
Romsko naselje v Kanižarici. Foto: A.R.

Občine z evidentiranimi romskimi naselji na podlagi zakona o financiranju občin vsako leto iz državnega proračuna prejmejo sredstva za namensko reševanje romskih vprašanj. Te občine imajo namreč zaradi uresničevanja zakonskih pravic stalno naseljene romske skupnosti v povprečju nekoliko višje stroške, kot občine brez romskega prebivalstva.

Sredstva za reševanje romskih vprašanj prejema 25 občin, med njimi so tudi vse tri belokranjske občine. Skupno gre za okoli osem milijonov evrov na leto, od česar je občina Črnomelj lani prejela 264 tisoč evrov. Največji del teh sredstev v višini 31 tisoč evrov je bil porabljen za zaposlitev strokovnega delavca za reševanje romske tematike v črnomaljski enoti Centra za socialno delo Dolenjske in Bele krajine. Za program urejanja in vzdrževanja javnih površin ter občinskih cest je bilo porabljenih nekaj manj kot 15 tisočakov, za občinske denarne socialne pomoči dobrih 10 tisoč evrov, za ureditev ekoloških otokov v Lokvah in Kanižarici pa preko osem tisoč evrov.

Preostanek denarja so namenili za program Pomoč Romom pri socializaciji (7.000 EUR), delovanje Večnamenskega romskega centra Črnomelj (6.000 EUR), nabavo in postavitev prikazovalnika hitrosti v romskem naselju Kanižarica (4.700 EUR), pomoč po požaru (2.100 EUR), pokrivanje stroškov delovanja romskega občinskega svetnika (1.300 EUR), denarno pomoč ob rojstvu otroka (1.100 EUR) ter sofinanciranje prevoza vode (136 EUR).

Neporabljena sredstva se bodo po navedbah občine porabila za izgradnjo kanalizacije in čistilne naprave Lokve, ki je ocenjena na 1,5 milijona evrov. Ker projekt zajema manj kot 2000 populacijskih enot, iz tega naslova ni možno pričakovati državnega sofinanciranja. V letošnjem letu načrtujejo tudi začetek projektiranja kanalizacije in čistilne naprave Lokve. Sredstva bodo porabljena tudi za projekt varne prometne ureditve cestišča od vstopa v industrijsko cono Tris do konca Kanižarice v smeri Vinice, za izgradnjo OŠ Loka ter elektrifikacijo v naseljih Lokve in Kanižarica.

Država sicer načrtuje spremembe pri financiranja občin, v katerih živijo Romi. Po predlogu bi država spremenila formulo za razdelitev sredstev in uvedla mehanizem strogega nadzora nad njihovo porabo. V Skupnosti občin Slovenije se s predlaganimi spremembami ne strinjajo, saj menijo, da gre za določen izraz nezaupanja v lokalno samoupravo.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj